Acasă Actualitate Viceprimarul Ruben Lațcău, ”Fratele cel Mare”, încalcă legea din propriul birou

Viceprimarul Ruben Lațcău, ”Fratele cel Mare”, încalcă legea din propriul birou

DISTRIBUIȚI

Aventurile viceprimarului Lațcău: folosire ilegală a sistemului video și ridicarea mașinilor angajaților primăriei din parcarea… Primăriei Timișoara.

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, pare că se plictisește. Sau se visează în rolul ”Fratelui cel Mare”. În romanul 1984 scris de George Orwell, ”Fratele cel Mare” este o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile unui sistem totalitar evoluat.

Și, la fel se comportă și Lațcău. Cu de la sine putere și-a transformat biroul într-un ”centru de urmărire și control”. Are pe perete nu mai puțin de 18 monitoare conectate ilegal la camerele de supraveghere ale Centrului de Trafic Management al Poliției Locale Timișoara și a un split-screen, legat la serverul de trafic management.

Viceprimarul are însă mari probleme cu legislația. Cum nu are în atribuții sau în fișa postului activitatea de urmărire prin sistemul video stradal a traficului sau a cetățenilor, utilizarea sistemului de către viceprimar este una neautorizată.

Ruben Lațcău ar trebui să dețină un atestat pentru accesarea, stocarea și prelucrarea datelor cu caracter personal, eliberat de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru urmărirea persoanelor, a vehiculelor, a numerelor de înmatriculare.

Prevenirea folosirii în scopuri abuzive sau în interes personal astfel de date este stipulată de Regulamentul General al UE pentru Protecția Datelor cu caracter personal nr. 679/2016 și Legii nr. 190 din 18 iulie 2018 privind protecția datelor cu caracter personal.

Conform legii, doar Poliția Locală are atribuții în păstrarea ordinii și liniștii publice, disciplina în construcții, protecția mediului, verificarea activităților comerciale, în domeniul evidenței populației, dar și în domeniul circulației rutiere.

ANSPDCP a sancționat în trecut șefi din instituțiile publice locale pentru folosirea abuzivă a acestor sisteme de supraveghere video. Primarul din Motru, județul Gorj a monitorizat, timp de 3 ani, de pe monitorul din biroul său imaginile filmate de toate camerele de supraveghere din oraş. În 2015, pentru că a încălcat legea protecţiei datelor personale, Primăria Motru a fost amendată cu 14.000 de lei.

Cel mai notoriu caz este al fostului primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, care a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Amanta”. Primarul a fost găsit vinovat de folosirea polițiștilor locali și a sistemelor de supraveghere video fixe și mobile ale poliției locale pentru a-și urmări amanta.

Nu știm dacă viceprimarul Lațcău se simte în nesiguranță și folosește, la rândul lui, sistemul doar în scop personal, dar timișorenii ar trebui să se simtă amenințați de puterea pe care și-a arogat-o un ales local. Iar legea care le protejează datele personale ar trebui impusă și în Primăria Timișoara.

Comentarii

comentarii