Acasă Actualitate Victorie pentru sindicatul din Primăria Timișoara. Prima organigramă a administrației Fritz, anulată...

Victorie pentru sindicatul din Primăria Timișoara. Prima organigramă a administrației Fritz, anulată de instanță

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 21 decembrie, Primăria Timișoara a pierdut definitiv procesul legat de prima organigramă a administrației useriste conduse de Dominic Fritz, aprobate în iunie 2021. Curtea de Apel Timișoara a respins apelul municipalității și a dat câștig de cauză sindicatului condus de Tiberiu Negrei, care a reprezentat în acest proces 32 de salariați.

Deși au fost anulate și anumite dispoziții de primar bazate pe această organigramă, decizia pare să fie mai mult o victorie pirică pentru organizația sindicală. Între timp, a fost aprobată o nouă organigramă, iar în momentul de față, după multe zig-zaguri prin tribunale, aceasta este din nou în vigoare. În plus, prima organigrama și dispozițiile aferente nu mai produceau efecte, fiind oricum suspendate prin hotărâri judecătorești de luni bune.

Totuși, sindicatul se bucură de această victorie. „Instanța de recurs a RESPINS recursul formulat de recurenții-pârâți Consiliul Local al Municipiului Timișoara și Primarul Municipiului Timișoara împotriva sentinței civile nr. 535/14.06.2022, pronunțată de Tribunalul Timiș în dosar nr. 4507/30/2021. Prin hotararea Tribunalului Timis a fost ANULATA Hotărârea nr. 237/15.06.2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Timisoara privind modificarea si aprobarea Organigramei, Statului de funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara, respectiv au fost ANULATE mai multe acte subsecvente, printre care: concursul de recrutare pentru ocuparea pe durata nedeterminata a 22 de funcții publice de execuție vacante, cu probă scrisa in data de 11.01.2022; Dispoziția PMT nr. 830/05.07.2021; Dispoziția PMT nr. 900/16.07.2021 privind eliberarea reclamantului Chis Culita din functia publica de conducere de director general; Dispozitia PMT nr. 910/16.07.2021 privind eliberarea reclamantului Petrovici Ilie Cosmin din functia publica de conducere de Sef birou”, au transmit reprezentanții acestuia.

Pe de altă parte, Primăria dă asigurări că „anularea de către instanță a vechii organigrame nu are niciun impact asupra funcționării Primăriei Municipiului Timișoara” și că „în acest moment, primăria funcționează pe baza organigramei aprobate prin HCL 90/2022, prin care a fost deja abrogată organigrama veche, împreună cu orice alte prevederi contrare”.

Potrivit deciziei definitive a Curţii de Apel Timişoara, salariaţii care au fost mutaţi pe alte posturi sau chiar daţi afară vor trebui să fie readuşi pe poziţiile pe care le ocupau. Judecătorii au respins recursul declarat de primarul Dominic Fritz şi Consiliul Local Timişoara la hotărârea luată de Tribunalul Timiş.

Iată cum arată și sentința pronunțată miercuri, 21 decembrie, de Curtea de Apel Timișoara: „Ia act de renunţarea reclamantelor Bălăjel Adela Florina şi Prelucan Laura la judecarea cererii de chemare în judecată ce formează obiectul dosarului nr. formează obiectul dosarului nr. nr. 4539/30/2021, cerere conexată la dosar nr. 4507/30/2021 al Tribunalului Timiş, formulată în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Primarul Municipiului Timişoara. Dispune anularea parţială a sentinţei civile nr. 535/14.06.2022, pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr. 4507/30/2021 – respectiv anularea soluţiei de admitere a acţiunii formulate de reclamantele Bălăjel Adela Florina şi Prelucan Laura. Respinge recursul declarat recursul formulat de recurenţii-pârâţi Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Primarul Municipiului Timişoara împotriva sentinţei civile nr. 535/14.06.2022, pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr. 4507/30/2021, în contradictoriu cu intimaţii-reclamanţi: Toc Mirela Adriana, Rogobete Alexandru, Suciu Marius Ilie, Chiş Culiţă, Petrovici Ilie Cosmin, Borcsi Gabriela Violeta, Purdea Doina Violeta, Cheţa Vlad Raul, Cioca Vasile Florin Alexandru, Nadinov Paul, Bandrabur Andrei, Prodan Cristina, Colojoară Adrian Petru, Aştefănoaie Mioara Vasilica, Crişovan Florian Adrian, Aurelian Rodica, Colongin Cosmin Claudiu, Bucăţea Lavinia Raluca, Mara Mircea, Hoarcă Cristian, Caragiov Cristian, Chiu Sergiu Daniel, Bere Semeredi Adrian Amedeo, Tischer Elena, Bere Semeredi Iudit, Vâlceanu Mihai, Munteanu Oana Cristina, Goşa Mirela, Belu Alina, Georgiu Ana, Cipu Păun Mirela, Aldea Adrian, reprezentaţi de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara şi din Serviciile aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Obligă recurenţii-pârâţi Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Primarul Municipiului Timişoara la plata cheltuielilor judiciare efectuate de reclamanţi în recurs, respectiv la plata sumelor de: – 5.000 lei (RON) către reclamantul intimat Petrovici Ilie Cosmin; – 5.950 lei (RON) către reclamanţii intimaţi reprezentaţi de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara şi din Serviciile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara; – 9.520 lei (RON) către reclamantul intimat Chiş Culiţă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare exclusiv cu privire la soluţia de renunţare a reclamantelor Bălăjel Adela Florina şi Prelucan Laura la judecarea cererii de chemare în judecată, recurs care se va depune la Curtea de Apel Timişoara. Prezenta hotărâre este definitivă cu privire la restul soluţiilor dispuse în cauză. În temeiul art. 396 alin. 2 Cod de procedură civilă (aprobat prin Legea nr. 134/2010), pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei la data de 21.12.2022”.

Vă amintim că primăria se judecă cu sindicatul inclusiv în legătură cu cea de-a doua organigramă a administrației Fritz, care a fost suspendată pentru o bucată de timp, însă a reintrat de curând în vigoare, după alte hotărâri ale instanțelor de judecată. Pe lângă suspendare, sindicatul cere și anularea acesteia. De asemenea, există și un proces în care organizația cere daune morale după câteva postări pe rețelele de socializare ale useriștilor din conducerea filialei județene a partidului, inclusiv a primarului.

Comentarii

comentarii