Acasă Actualitate Vila Internaţional – de la casa de protocol a lui Ceaușescu la...

Vila Internaţional – de la casa de protocol a lui Ceaușescu la ruina ”capitalistă” lui Tender

DISTRIBUIȚI

Vila-International-2Vila Internațional, fosta casă de protocol din Timişoara a dictatorului Nicolae Ceaușescu, a ajuns o ruină. Odinioară o vilă de lux cu circuit închis, în care pătrundeau numai oamenii de vază din partid, imobilul zace acum cu tencuiala căzută, iar ceea ce era cândva o grădină japoneză este acum un loc împânzit de buruieni. Vila aparține Consiliului Județean Timiș încă din 1992 și este una dintre puținele case de pe acea stradă care nu a fost achiziționată de clanurile imobiliare. După o asociere păguboasă cu Grupul Tender, investiţiile s-au oprit şi planurile de a transforma vila într-un hotel de lux au fost date uitării. Clădirea nu mai are tencuială, rulourile de la geamuri sunt rupte, iar grădina japoneză, cândva o mândrie a familiei dictatoriale, este acum plină de buruieni. Singura lucrare de întreţinere de care are parte Vila Internaţional o reprezintă măturatul frunzelor din curte.
Povestea vilei începe în 1968. Comuniştii au construit-o ca locuinţă de protocol, cu circuit închis, pentru a înlocui reşedinţa din Timişoara a lui Gherghe Gheorghiu Dej. Un simbol pentru oraş de o importanţă memorială deosebită şi-a pierdut deja farmecul. Mai mult, Timişoarei îi lipseşte tocmai un hotel de 5 stele, aşa cum au alte oraşe importante europene.
”De rezistat rezistă. Aici vor veni autobuzele cu turişti străini şi se va spune că în această ruină a locuit, într-un palat foarte mare, dictatorul Ceauşescu. Eu nu cred că aşa ar trebui, fiindcă asta face parte din istoria oraşului, a ţării, a regiunii. Atunci el ar trebui să fie exploatat din punct de vedere turistic. Un bun management ar face ca acest hotel să fie tot timpul plin”, a declarat, pentru DIGI24, Radu Radoslav, arhitect.
Despre investiţii în fosta vilă a lui Ceauşescu se vorbeşte din 2003. Atunci, Consiliul Judeţean Timiş încheie un parteneriat public–privat cu grupul de firme a lui Ovidiu Tender, care se angajează să reabiliteze imobilul. Clădirea trece în inventarul acestei societăţi noi înfiinţate, cu o valoare de 2 milioane de euro. În acelaşi an, capitalul societăţii este majorat de Ovidiu Tender, iar CJT devine acţionar minoritar, pierzând controlul asupra investiţiei. Acum, instituția județeană se spală pe mâini de responsabilitate.
”Consiliul Judeţean Timiş, prin această majorare de capital, deţine 45,62% din acţiuni. Însă acţionar majoritar sunt aceste firme ale lui Tender. În aceste condiţii, ei sunt cei care iau deciziile legate de modificările de acolo, de refuncţionalizări şi de tranformarea hotelului în hotel de 5 stele”, spune Jana Lavritz, purtătorul de cuvânt al CJ Timiş.
Promisiunile omului de afaceri curg în continuare. În 2007, acesta propune transformarea vilei într-un hotel de 5 stele. Se dă jos tencuiala vilei şi apoi lucrurile se opresc din nou. Cu toate că parteneriatul putea fi dizolvat, pentru că timp de 12 ani vila nu a fost modernizată, aleşii judeţeni nu au aprobat acest lucru. ”Au existat şi câteva motive obiective în acel moment şi existau angajamente ferme că, într-un timp rezonabil, va finaliza lucrările. Noul consiliu ar fi trebuit să ia măsurile de rigoare. În afară de interesele domnului Tender şi a câtorva oameni care l-au ajutat să intre în acea combinaţie nu văd alte interese”, susține Viorel Sasca, fost consilier.
Vila Internaţional are o suprafaţă de 700 de metri pătraţi, iar terenul un hectar. Proprietatea este o mină de aur pentru investitori, dar clădirea nu poate fi vândută, căci este în proprietate publică – privată. ”Vorbim de o posibilă tranzacţie de câteva milioane de euro. Ne putem uita în general la potenţialul investiţional în zonă, zona este una ultra centrală în Timişoara, iar terenul este foarte generos ceea ce poate permite investiţii foarte interesante din acest punct de vedere”,este de părere Daniel Crainic, reprezentant al unui portal de imobiliare.
În urmă cu 3 ani, a mai apărut o problemă care pune piedici reabilitării fostei vile a lui Nicolae Ceauşescu. O parcelă din teren, de 560 metri pătrați, a fost retrocedată. Pentru că nu vor să renunţe la ea, consilierii judeţeni încă negocieză cumpărarea de la noul proprietar, încă o scuză pentru a nu investi într-un imobil-simbol al Timişoarei.
Sursa: DIGI 24 Timișoara

Comentarii

comentarii