Acasă Actualitate Viorel Matei, APCPT Timiş: “Noua lege a camerelor agricole nu este...

Viorel Matei, APCPT Timiş: “Noua lege a camerelor agricole nu este în folosul agricultorilor!”

DISTRIBUIȚI

revolta fermieri timis -foto oprea si matei DSCF3995După ani de tergiversări, în 12 iunie, a fost aprobată în sfârşit ordonanţa guvernamentală privind înfiinţarea camerelor agricole. Din păcate, fermierii din Timiş sunt extrem de nemulţumiţi şi susţin că legea nu e utilă agricultorilor.

 

Praf în ochi…

“Nu este o lege bună, în folosul fermierilor, a agricultorilor. Într-o situaţie în care discutăm de autonomie locală administrativă, vii să impui o lege care nu are nimic cu autonomia administrativă locală. Se încearcă să se arunce praf în ochii tuturor, că vrem înfiinţarea acestor camere agricole, dar legea nu e utilă”, a spus Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş. “Înfiinţarea camerelor agricole este o necesitate şi o cerinţă a Uniunii Europene. Legea nu face din camerele agricole o forţă cu adevărat în agricultură. Când s-au făcut modificările, nu s-a ţinut cont de propunerile fermierilor. Atribuţiile camerelor agricole au fost restrânse şi au rămas numai pe generalităţi, ceea ce va face ca o instituţie care nu are atribuţii clare şi nu poate decide să nu poată ajuta fermierii”, a subliniat Nicolae Oprea, secretarul general al APCPT Timiş.

Ce prevăd noile modificări?

În şedinţa de guvern din data de 12 iunie 2013, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea și completarea  Legii nr.283/2010, privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi pentru abrogarea articolului II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Măsura a fost luată pentru a îmbunătăţi în primul rând organizarea şi desfăşurarea efectivă a etapelor premergătoare înfiinţării camerelor agricole la nivel judeţean, precum şi deficienţe de ordin normativ care au privit reglementarea statutului, atribuţiilor şi a categoriilor de membri ai viitoarelor camere agricole. Între atribuţiile camerelor agricole judeţene amintim: oferirea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricoli în vederea absorbţiei fondurilor europene, organizarea de activităţi de popularizare şi asistenţă tehnică de specialitate prin înfiinţarea de loturi demonstrative, demonstraţii practice, târguri, expoziţii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri şi mese rotunde. Camerele agricole vor asigura asistenţa tehnică de specialitate, economică şi managerială a persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă. De asemenea, prin intermediul camerelor agricole se vor realiza activităţi de formare profesională continuă în domeniul agricol şi conexe, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ţinând cont de nevoile şi oportunităţile existente. Totodată, camerele agricole judeţene vor colabora cu instituţiile de învăţământ şi cercetare agricolă în scopul realizării transferului tehnologic şi diseminării rezultatelor cercetării aplicative în agricultură prin elaborarea şi distribuirea gratuită de tehnologii de cultură şi de creşterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model, etc. Primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole vor fi organizate în termen de maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Comentarii

comentarii