Acasă Actualitate Viorel Matei, PNL Timiş: „Am cerut stare de urgenţă în agricultură!”

Viorel Matei, PNL Timiş: „Am cerut stare de urgenţă în agricultură!”

DISTRIBUIȚI

În lipsa irigaţiilor, temperaturile extreme de până la 60 de grade Celsius la soare la nivelul solului fac ravagii în agricultura din Timiş şi din întreaga ţară. 35% din porumb este calamitat în Timiş. „Am cerut ca prim-ministru Victor Ponta să declare stare de urgenţă în agricultură, la propunerea Ministerului Agriculturii”, a declarat Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş şi al Federaţiei Producătorilor Agricoli din România, vineri, 13 iulie.

Despăgubiri până la 80%

Declararea stării de urgenţă în agricultură ar înseamna că fermierul are acces gratuit la apă şi la energia electrică, precum şi la alte facilităţi. Atunci s-ar mai salva ce se mai poate salva din culturi. Din păcate, situaţia este fără ieşire şi nu se ştie ce se va întâmpla. Oricum, pentru a-i linişti pe fermieri, a fost dată o ordonanţă de urgenţă pentru a fi despăgubiţi agricultorii care au culturi calamitate de floarea soarelui şi porumb, în maxim trei ani.

„Există proiectul hotărârii de guvern pentru compensarea fermierilor, care se va pune în practică în maxim patru ani de la producerea fenomenelor meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, iar plata sprijinului se face în maxim patru ani. Facem apel către fermieri să depună documentele la Direcţia Agricolă Judeţeană Timiş, fiindcă vor fi zeci şi zeci de dosare. Compensarea se va face până la 80% pentru cei asiguraţi şi până la 50% pentru cei neasiguraţi. În două săptămâni, ordonanţa cu normele de aplicare va fi publicată”, a declarat Nicolae Oprea, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş şi secretarul APCPT Timiş.

„Cel care a venit cu taxarea inversă a avut o gândire diabolică”

Liberalul Viorel Matei este sceptic în ceea ce priveşte succesul acestei legi. „Nu cred în asemenea măsuri. Nu au suport, o bază financiară. Ca iniţiativă legislativă e bine venită. Trebuia să se specifice care vor fi sursele de finanţare. Cel mai bine ar fi fost să se facă plăţi complementare. Pe lângă cei 130 de euro de la Uniunea Europeană să se mai dea 50 de euro de la Guvernul României. Atunci s-ar fi recuperat toate pierderile”, a spus Viorel Matei.

Situaţia e gravă fiindcă au crescut preţurile la combustibil cu până la 26%, din 2011, ierbicidele şi pesticidele cu până la 20%, din 2011, îngrăşămintele au costat 1.200 lei, acum sunt 1.800 lei, aşadar cu aprope 30%. „O altă presiune este recuperarea TVA. Eu vând totul fără TVA, dar cumpăr cu TVA. Normal ar fi ca atunci când îţi duci factura, imediat a doua zi să primeşti banii de pe TVA. Sunt banii mei, nu? Dar să mă ţii două-trei luni este aberant. Acum a fost blocat totul, cu schimbările de şefi. Sunt fermieri care aveau nevoie de bani pentru campania agricolă. Dar dacă eu, fermier, nu îmi plătesc taxele la stat, sunt executat că nu am plătit. Cu statul român de ce nu se întamplă aşa? Mie, ca femier, cine îmi plăteşte daunele? Cel care a venit cu taxarea inversă a avut o gândire diabolică”, a spus Matei.

Comentarii

comentarii