Acasă Eveniment Vor să pună în lumină balconul Palatului Administrativ

Vor să pună în lumină balconul Palatului Administrativ

DISTRIBUIȚI

„De noi, numai de noi depinde să realizăm ceea ce am visat în decembrie. Avem libertate, trebuie să o păstrăm, să învăţăm să o folosim”, a spus Virgil Hosu, preşedintele ALTAR Balconul Palatului Administrativ din Timişoara (acolo unde îşi are sediul Consiliul Judeţean Timiş şi Instituţia PrefectuluiTimiş) a reprezentat un reper în Revoluţia din decembrie 1989. Acolo s-au desfăşurat scene ale Revoluţiei de la Timişoara, iar acest lucru nu trebuie uitat. Consilierii judeţeni vor ca acest balcon să fie pus în valoare de acum înainte, pentru a reaminti oamenilor de momentele petrecute în acel loc şi de jertfa eroilor Timişoarei pentru libertate. Se pune problema redesenării sălii mari a Palatului Administrativ. Să se facă o ieşire în acest balcon, accesibilă publicului. Balconul acela a fost un loc important la revoluţia din decembrie. Deocamdată nu s-a găsit soluţia arhitecturală. Ideea este să se facă un design, să existe o gândire, accesul spre el trebuie să fie înlesnit. Nu se va umbla la structura balconului, însă.

Monument al Revoluţiei

De altfel, în plenul Consiliului Judeţean Timiş, ce a avut loc luni, 19 decembrie, s-au evocat momente ale Revoluţiei din 1989.  „Aş propune ca cinstirea acestei zile de 20 decembrie 1989 să fie organizată în fiecare an. Lucrările prezentate să fie publicate în 12 limbi. Amploarea deschiderii spre lume ne va obliga la o înaltă ţinută a lucrărilor. Organizatori vor fi primăria, consiliul judeţean, municipal, Frontul Democratic Român. Trebuie să arătăm vizitatorilor Timişoarei, iar la intrările în Timişoara să fie afişat în loc vizibil că Timişoara este oraş martir şi aici a început revoluţia. Este necesar un monument al revoluţiei”, a spus Ioan Savu, unul dintre liderii revoluţionarilor, care, recent, a stat în greva foamei, timp de o lună. Consilierii judeţeni şi-au exprimat dorinţa ca asociaţiile de revoluţionari să se înţeleagă între ele şi să fie unite. „Vreau să aduc un omagiu celor care s-au jertfit pentru democraţie în Timişoara, la Revoluţia din decembrie, ca noi să fim într-o libertate deplină, să ne manifestăm normal. Mă aliez şi eu domnului Sasca, în dorinţa de a găsi unitatea la Timişoara a asociaţiilor de revoluţionari şi crearea măcar a unui consiliu de conducere – să aibă o singură voce şi să fie în ton cu ceea ce se întâmplă la cea actuală”, a spus consilierul judeţean Titu Bojin, preşedinte PSD Timiş.

„Suntem obligaţi să nu uităm niciodată că am luptat în 1989 pentru respectarea drepturilor omului”

„Căderea dictaturii a fost pentru majoritatea covârşitoare a românilor momentul unei mari speranţe. Cei 22 de ani care au trecut de la revoluţia română nu s-au dovedit deajuns pentru a clarifica evenimentele tragice. În revoluţia română au fost răniţi, schingiuţi zeci de mii de oameni. Regimul Ceauşescu a ieşit târând după el viaţa a 1.100 de oameni. Suntem obligaţi să nu uităm niciodată că am luptat în 1989 pentru respectarea drepturilor omului. De noi, numai de noi depinde să realizăm ceea ce am visat în decembrie. Avem libertate, trebuie să o păstrăm, să învăţăm să o folosim”, a spus Virgil Hosu, preşedintele ALTAR.

 

Comentarii

comentarii