Acasă Eveniment Vor să pună lacătul pe magazinele de vise!

Vor să pună lacătul pe magazinele de vise!

DISTRIBUIȚI

„Acest consum de etnobotanice am înţeles că începe de la vârsta de 12 ani. Mie mi se pare o crimă”, a declarat Teodor Raţiu, preşedintele OADOR
Timişul are şi el magazine de vise. Multe sunt concentrate la Timişoara. Magazine de unde tinerii îşi iau, de multe ori, bilet spre suferinţă, pentru că acolo se vând aşa-zisele droguri legale. Plantele etnobotanice au băgat tineri în spital, au adus lacrimi pe obrazul mamelor şi taţilor care şi-au văzut copiii pe patul de spital din cauza unui fum din aceste plante, care i-au dus pe mulţi în crize şi la fapte pe care, în mod normal, nu le-ar face. La iniţiativa consilierului judeţean Florin Răvăşilă s-au întâlnit diverse autorităţi pentru a încerca să limiteze acest consum şi efectele lui asupra tinerilor. De altfel, s-a şi lansat un memorandum privind măsurile propuse la nivelul judeţului Timiş, în vederea interzicerii activităţilor cu plante, produse vegetale sau substanţe care induc sau pot induce ideea că ar putea avea efect similar plantelor, substanţelor şi cel al preparatelor cu efect stupefiant şi psihotrop.
157 de internări din cauza drogurilor legale
În Timiş au fost 157 de cazuri – internări în diferite unităţi de sănătate cu privire la cei care au consumat aceste substanţe. La un moment dat, în Timiş erau 11 societăţi comerciale care comercializau astfel de substanţe, cu mai multe puncte de lucru, iar în această perioadă sunt şase societăţi, cu mai multe puncte de lucru. Cei de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au efectuat peste 25 de controale la aceste magazine, care au dus la ridicarea unei mari cantităţi de produse. Reprezentanţii primăriei au spus că din cele şase magazine, patru au suspendată activitatea, în urma ultimelor controale. De fapt, joi, la consiliul judeţean a existat deja tradiţionalul schimb  de replici între primărie şi prefectură, respectiv consiliul judeţean şi cel local, prin reprezentanţii săi. Că trebuia unul sau altul să ia iniţiativa, dar, până la urmă şi-au dat seama că politica nu are ce căuta într-o astfel de întâlnire de consultare, cu un asemenea subiect grav.
Dezbatere publică la primărie
„Doi consilieri municipali – subsemnatul şi Sandu Ştefan – au depus un proiect pentru interzicerea comercializării acestor substanţe. Aceste lucruri se petrec în majoritate covârşitoare pe teritoriul municipiului Timişoara. O să desfăşurăm dezbaterea publică până la jumătatea lunii decembrie, iar în ianuarie vom elabora proiectul de consiliu local”, a spus consilierul local Corado Toader, „De ce se încearcă să se transmită aceste competenţe în rândul autorităţilor locale sau judeţene? Faptul că ne întâlnim, că discutăm, că dezbatem strategii, nu înseamnă că avem competenţe în acest domeniu care se doreşte a fi reglementat. Pe scurt, interzicerea funcţionării acestor magazine. Vă închipuiţi că funcţionează ilegal? Eu vă spun – nu! Trebuie să le întrerupă sau suspende autoritatea. Mă întreb: a existat din partea autorităţilor competente o asemenea retragere a licenţei şi autorizaţiei de funcţionare?”, spune secretarul Consiliului Judeţean Timiş, Petrişor Nădăştean.
„Nu ştiu ce îngraşă substanţa aia – îngraşă pofta de moarte”
Problema stringentă e aceea că aceste droguri legale, mascate în sare de baie, îngrăşăminte, parfum pentru cameră, au început să facă victime., Iar aceşti comercianţi se îmbogăţesc pe durerea altora. „Oamenii ăştia vând îngrăşăminte acolo, aşa scrie, vând odorizant de cameră. Scrie pe plic – această substanţă nu este pentru consum uman, este pentru miros în cameră. Nu ştiu ce îngraşă substanţa aia – îngraşă pofta de moarte. Magazinele astea se tot schimbă. Sunt în aceeaşi zonă, întotdeauna sunt în preajma centrului oraşului”, a spus doctorul Mihai Gafencu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii. „Noi cerem suspendarea acestor activităţi, până va apărea o lege. Propun din nou şi insist ca aceste activităţi să fie suspendate. Acest consum de etnobotanice am înţeles că începe de la vârsta de 12 ani. Mie mi se pare o crimă”, a declarat Teodor Raţiu, preşedintele OADOR.

 

Comentarii

comentarii