Acasă Actualitate Wegenstein, unul din marile branduri timișorene. Orgile au fost fabricate în atelierul...

Wegenstein, unul din marile branduri timișorene. Orgile au fost fabricate în atelierul care se afla pe locul „borcanului” Institutului de Sudură

DISTRIBUIȚI

Fabricantul de orgi Carl Leopold Wegenstein s-a născut în orașul austriac Kleinhadersdorf, în 1858. A învățat meserie la Viena, iar apoi s-a perindat în mai multe orașe din Germania (Stuttgart, Dresda, Berlin, Erfurt), iar în anul 1881 a ajuns la Timișoara, ca angajat la atelierul de orgi și armoni Josef Hromadka (1826–1896), cu a cărui fiică s-a și căsătorit în anul 1885. Acest atelier s-a aflat în Iosefin, însă, în scurt a devenit prea mic și a fost mutat în Elisabetin. Noua companie, înființată în 1904, s-a numit “Wegenstein Lipót és Fiai Orgonagyárat”.

“Era epoca de tranziție de la orga barocă și clasicistă la cea din perioada romantică, de la principiul de lucru la o construcție dinamică a orgii. Bineînțeles, inovațiile și mișcările din muzica bisericească au jucat, de asemenea, un rol important, cum ar fi cecilianismul în Biserica Catolică. În același timp, orga și-a sărbătorit intrarea în sălile de concerte din Franța și Germania, ceea ce a dus la o extindere a repertoriului de orgă… Astăzi, orgile Wegenstein pot fi găsite în mai multe țări: România, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Slovacia. Cele mai multe dintre ele, însă, pot fi găsite încă în Banat și Transilvania, atât în biserici catolice, cât și în cele protestante și reformate sau în sinagogi”, a scris slovacul Andrej Štafura, într-o lucrare despre orgile Wegenstein.

Sunt numai puțin de zece orgi Wegenstein în Slovacia de azi.

Mai exact pe locul unde astăzi se află „borcanul” Institutului de Sudură și Încercări de Materiale, de pe strada Mihai Viteazul. ISIM a fost construit în perioada 1972-1973.

Avea să fie devină cea mai modernă fabrică de orgi din regiune, iar Leopold Wegenstein a fabricat orgi pentru bisericile romano-catolice din tot Banatul. S-au folosit mașini cu aburi pentru confecționarea orgilor, care mai apoi au fost înlocuite cu mașini electrice.

După trecerea Banatului la România, firma s-a numit „L.Wegenstein şi Fiii”. În 1937, după moartea lui Leopold Wegenstein, afacerea a fost preluată de la Leopold Wegenstein de către fiii săi: Richard, Iosif și Victor.

Fabrica a existat până la naţionalizarea din 1948.

În 1913, Wegenstein avea 122 de orgi realizate, iar în 1945 numărul orgilor a depășit cifra de 300.

Aproape toate bisericile catolice timişorene sunt înzestrate cu orgi fabricate în atelierele lui Wegenstein. Dar şi alte lăcaşuri de cult – în care muzica de orgă face parte din oficierea slujbei religioase, cum ar fi evanghelic-lutheran, reformat, mozaic – posedă marile instrumente cu tuburi, produse tot de fabrica de orgi Wegenstein.

Cea mai cunoscută orgă Wegenstein din Timişoara se află în Biserica din Cetate. Aceasta a fost distinsă cu premiul cel mare la expoziţia mondială Millenium de la Budapesta.

Orga Wegenstein din Domul Romano-Catolic din Piața Unirii a fost montată în 1908. Wegenstein a realizat şi orga pentru Sinagoga din Cetate, cât şi cea din Fabric.

Comentarii

comentarii