Acasă Actualitate Workshop pe tema protejării naturii

Workshop pe tema protejării naturii

DISTRIBUIȚI

Sit Natura 2000 Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia din judeţul Timiş fac în aceste zile tema unui workshop ce se desfăşoară în Timişoara în teren, sub egida Fundaţiei Pro Park Braşov.

‘În urma acestei întâlniri mi-aş dori ca iniţiatorii de opinii publice să-şi crească eficienţa de a arăta ce nu merge bine legat de managementul ariilor protejate sau al pădurilor, pentru că acest lucru este foarte important atunci când vorbim despre direcţionarea corectă a forţei societăţii civile’, spune ing. silvic Tiberiu Chiricheş reprezentant al Fundaţiei Pro Park Braşov.

El a subliniat faptul că cea mai mare problemă în această direcţie o reprezintă lipsa unei strategii naţionale vizavi de utilizarea resurselor naturale, iar ‘acest lucru atrage după sine toate conflictele care apar în ariile protejate’, pe locul secund situându-se lipsa finanţării în domeniu.

‘Există foarte mulţi ong-işti sau universităţi care doresc să-şi dedice cariera lor profesională unei zone şi să facă tot ce pot ei pentru ca amprenta lor să se facă simţită acolo’, a completat Chiricheş.

Vorbitorul a mai punctat faptul că Pădurea Macedonia este arie protejată care nu se limitează doar la pădure, ci şi la pajişti şi la terenul cu diferite folosinţe. ‘Putem discuta despre tăierea pădurilor, despre conceptul de defrişare, despre împăduriri şi să vedem la faţa locului ce trebuie să sacrificăm ca să putem face împădurirea’, marchează Chiricheş.

Sâmbătă este programată o ieşire în teren, în Pădurea Macedonia şi în Lunca Timişului, în scop didactic, întrucât sunt spaţii cu multe zone de interacţiune dintre interesele de dezvoltare umană şi conservare.

Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia a beneficiat în anii trecuţi de aproape 2 milioane de lei pentru conservarea a aproape 30 de specii şi a unui habitat, printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Lunca Timişului se întinde pe o suprafaţă de circa 30 de hectare şi oferă condiţii de recreere, chiar fără nicio amenajare specifică. Numeroasele plaje de pe toată lungimea zonei, care se desfăşoară între pădurile Giroc şi Lighed, arborii de pe malul apei şi rariştile de arbori de pe lunca largă de 100 – 300 de metri constituie mediul natural al locului.

Pădurea Macedonia se află lângă localitatea cu acelaşi nume şi este limitrofă râului Timiş. Aici, pe o întindere de 300 de hectare se găsesc variate specii de arbori, între care stejarul, fagul şi carpenul, în timp ce teiul şi salcâmul sunt în număr mai redus.

Comentarii

comentarii