Acasă Actualitate Zilele Maghiare din Timișoara, ediție specială în Capitala Culturală a Europei. Se...

Zilele Maghiare din Timișoara, ediție specială în Capitala Culturală a Europei. Se așteaptă peste 100.000 de vizitatori în patru zile

DISTRIBUIȚI

Festivalul Zilele Culturale Maghiare din Timişoara, care va desfășura în perioada 20-24 septembrie 2023, propune un program spectaculos în Piața Victoriei și Piața Libertății: concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastonomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, ateliere și programe pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport, spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria şi Timişoara. Dar şi multe altele.

Zona gastronomică, din parcarea de la Modex, propune 20 de standuri cu specialităţi ungureşti.

În cele patru zile ale evenimentului sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori, care vor putea aprecia diversitatea programelor şi multiculturalitatea cetăţii.

„Vorbim de Zilele Culturale Maghiare în cadrul proiectului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. Este o mare fericire că Primăria ne-a susținut în acest an într-un mod foarte puternic. Au înțeles că minoritatea maghiară este, după ce au plecat nemții, cea mai mare minoritate etnică din Banat. Și dacă Timișoara este un oraș multicultural, atunci acest lucru trebuie subliniat. Sper că acest eveniment va aduc mulți vizitatori, turiști. Mereu sunt noutăți. Prima noutate e că începem miercuri. Deschiderea de gală va fi miercuri seara, la Operă. Și anul acesta ne-am gândit să nu mai invităm artiști renumiți de afară, ci să le dăm ocazia să se manifeste cei de la Teatrul Maghiar din Timișoara. Nu ne comparăm cu cei Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Ei au mult mai mulți bani, mai multe evenimente, dar au și o comunitate mai numeroasă de maghiari. Ei au avut peste 200.000 de spectatori. Eu sunt bucuros dacă ne vom apropia de 100.000 de spectatori în cele patru zile. Pentru organizarea evenimentului din acest an depășim 120.000 de euro”, a spus Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, președintele Asociației Bastion-Varbatya.

Concertele mari, cu nume mari din Ungaria, vor avea loc în Piața Victoriei. Joi va cânta Vincze Lilla (ex solista trupei Napoleon Bulevard), vineri cântă Deak Bill Gyula – care are o carieră de peste 50 de ani în rockul maghiar, sâmbătă este Republik – o trupă foarte iubită în Ungaria, iar duminică va fi un concert foarte interesant susținut de Budapesta Gypsy Symphony Orchestra –cea mai mare orchestră de acest gen din lume. Se mai numește „Orchestra celor 100 de țigani”.

Vor fi și trei concerte de jazz cu Sarik Peter Trio, Vintage Dolls și Bagyi Balazs. 

Scena secundă se va afla în Piața Libertății, acolo unde se va amenaja și târgul meșteșugăresc. Târgul gastronomic se va desfășura, ca în fiecare an, în parcarea de la Modex.

„Vor fi trei firme care prepară la fața locului mâncare la ceaun și diverse bunătăți tradiționale maghiare. Vom avea bere artizanală, pălincă artizanală, kurtoskalacs, langoși, clătite ca la mama acasă, iar noutatea va fi pizza secuiască. Se va face la fața locului în niște cuptoare mari. În Piața Libertății vom avea 76 de comercianți. Zona pentru copiii este tot în Libertății. Vin cu produse de bun gust, nu kitschuri. În Piața Operei vom amenaja un loc pentru vinuri, tot aici vin reprezentanții orașelor Bekescsaba, Szeged, Gyula, Mako etc. În incinta Teatrului Maghiar vor fi multe programe culturale, prezentare de carte, teatru și altele. Anul acesta nu vom avea trenuleț turistic, dar cei mici vor avea posibilitatea să se plimbe în caleașcă trasă de ponei”, a spus Rita Metz.  

Asociația Bastion-Varbatya a primit în acest an sprijin financiar substanțial din partea autoritățile locale, dar și din fonduri externe, ori de la sponsori din Ungaria sau din țară.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, în valoare de 742.640 de lei.

 De asemenea, proiectul este finanțat prin Granturile SEE (Spațiului Economic European) și norvegiene și implicit a Statelor Donatoare din Fondul pentru relații bilaterale „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, în valoare de 339.971 de lei.

Guvernul Ungariei contribuie cu aproximativ 200.000 de lei.

Comentarii

comentarii