Acasă Cultura Ziua de lucru a poetului, la Casa Artelor cu Robert Șerban, sau...

Ziua de lucru a poetului, la Casa Artelor cu Robert Șerban, sau despre o zonă secretizată a lumii literare

480
DISTRIBUIȚI

Galeria de artă META Spațiu, alături de scriitorul Robert Șerban, prezintă evenimentul de poezie performativă Ziua de lucru a poetului, sâmbătă 12 octombrie, între orele 10:00 – 18:00, la Curtea cu castan, din cadrul Casei Artelor, str. Pacha nr. 8 Timișoara.

Ziua de lucru a poetului pune în contact direct cititorii și iubitorii de literatură cu o zonă secretizată a lumii literare – actul nemijlocit al scrisului – și anulează, astfel, o graniță.

Există curiozitate evidentă despre cum se scrie literatură.

Timp de opt ore (o zi obișnuită de lucru), Robert va scrie un poem. O va face continuu, pe o bobină de hârtie, cu carioca, fiecare vers având o culoare diferită faţă de cel de dinaintea lui și faţă de cel de după el.

Va rezulta Poemul curcubeu.

Poezia nu are mulți cititori și fiindcă se crede, greşit, că e monocromă/monotonă, că e complicată, că e doar pentru inițiați.

Robert Şerban va arăta, în direct, că scrisul de literatură e surpriză, spontaneitate, efort, că implică schimburi de ritm, de unghiuri, de culoare.

Să fii martor la scrisul unui poem este o experiență aparte şi memorabilă, e un eveniment.

“Am ales ziua de sâmbătă fiindcă majoritatea scriitorilor români îşi scriu cărţile în zilele lor libere, în concedii, noaptea. Extrem de puţini (să fie 10?) îşi asumă riscul să facă doar literatură, să nu aibă un job fix, care implică program de lucru.

Pe de altă parte, eu cred că literatura nu e o meserie în sine.

Ţine, mai degrabă, de pasiune, de vocaţie. Scrisul e plăcere, nu corvoadă. Nimeni nu ne obligă să facem asta. Şi, oricum, piaţa de carte din România te ajută să nu devii un meseriaş, ci să rămâi un scriitor amator.

Adică, unul care face literatură de amorul ei. Şi al cititorilor ei”, spune poetul Robert Şerban.

Intrarea este liberă.

Comentarii

comentarii