Acasă Cultura Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

DISTRIBUIȚI

Înfiinţată în 1961, de către Institutul Internaţional de Teatru, ziua dedicată teatrului se sărbătoreşte annual, pe 27 martie.

Cu această ocazie, în Timişoara sunt organizate numeroase evenimente, de la convenţional la neconvenţional, menite să apropie publicul de scenă, deoarece, după cum spune Augusto Boal, în mesajul său internaţional din acest an: “Una dintre principalele funcţii ale artei noastre este sensibilizarea oamenilor la „spectacolul” vieţii cotidiene în care actorii sunt propriii lor spectatori, iar scena coincide cu statul. Suntem cu toţii artişti.

Prin jocul dramatic, învăţăm să vedem lucrurile evidente, dar pe care nu le observăm în mod normal, pentru că suntem obişnuiţi doar să ne uităm la ele. Lucrurile familiare devin inobservabile: a face teatru înseamnă a lumina scena vieţii noastre.”

Astfel, la Teatrul Naţional Timişoara va putea fi urmărită piesa “Povestea de iarnă”, de William Shakespeare, un spectacol de Alexander Hausvater, în sala 2 a TNT, de la ora 19, pe când la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely va avea loc premiera pe ţară a piesei “Cotton Wool”, piesă a dramaturgului contemporan englez Ali Taylor, regizată de Olga Barabás, în Sala Studio, de la ora 19. Timişorenii mai pot merge la inagurarea Scârţ, loc lejer, str. Zoe, nr. 3, unde cei de la Auăleu – Teatru de Garaj şi Curte ne vor juca două piese, începând de la ora 19 – “Spălătorul de creier” şi “Paricidul”.

Nu în ultimul rând, Teatrul Studenţesc Thespis provoacă publicul la „24 h de Teatru”, un eveniment care va cuprinde mai multe piese de teatru, proiecţii, audiţii şi un concert – toate la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, în sălile 202 şi 203, cu începere la miezul acestei nopţi.
Andra JEBELEAN

Comentarii

comentarii