Acasă Actualitate 1.300 de elevi români studiază în română! 150 de ani de învăţământ...

1.300 de elevi români studiază în română! 150 de ani de învăţământ pedagogic universitar la Szeged

DISTRIBUIȚI

Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged (Seghedin) a participat la conferinţa „Formarea pedagogilor de naţionalitate, trecutul și viitorul studiilor de naţionalitate”, care a avut loc, în 22 aprilie, la Universitatea din Szeged.

Manifestarea a marcat împlinirea a 150 de ani de la fondarea învăţământului pedagogic de rang universitar la Szeged. Conferinţa a fost organizată de către Departamentul pentru Naţionalităţi a Facultăţii de Pedagogie „Juhasz Gyula”.

La conferinţă au participat printre alţii, decanul Facultății de Pedagogie, Döbör András; alţi reprezentanţi ai Universităţii din Szeged, reprezentanţi ai minorităţilor slovace şi germană, ş.a. Catedra de Limba şi Literatura Română de la Szeged a fost reprezentată de întreg corpul profesoral, precum şi de studenţii care aparţin comunităţii româneşti din Ungaria.

Conferinţa a fost moderată de către Eva Iova-Şimon, redactor-şef a publicaţiei „Foaia Românească”, membru a Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), cadru didactic la catedra românească din Szeged. Au susținut prelegeri Mihaela Bucin, șefa catedrei, respectiv Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria. (AȚRU).

Cozma a vorbit despre situația învățământului românesc din Ungaria. Printre altele, Cozma a spus că în 2024, la școlile la care învaţă copii românilor din Ungaria, la care se predă și limba română studiază 1.300 de elevi. Cozma a menționat că în acest moment, un număr de 14.000 de elevi studiază în instituțiile de învățământ care aparţin naționalităţilor (minorităţilor) recunoscute  în Ungaria.

 

Comentarii

comentarii