Acasă Actualitate 1 milion de aderenţi şi 10 milioane de lei va trebui să...

1 milion de aderenţi şi 10 milioane de lei va trebui să aibă o societate de asigurări mutuale

DISTRIBUIȚI

Conform proiectului noii Legi a Sănătăţii, care va intra în dezbatere parlamentară în septembrie, din cele 42 de case de asigurări de sănătate vor rămâne 8 sau 12, care vor fi transformate în societăţi de asigurări mutuale. Deocamdată nu se ştie dacă va fi desfiinţată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş.

Cel puţin 1 milion de membri aderenţi şi minim 10 milioane lei va trebui să aibă o viitoare casă de asigurări mutuale. Colegiul Medicilor din România nu este de acord cu aceste numere şi solicită schimbări. „1 milion de aderenţi la un fond mutual este mult. Membrul aderent nu poate controla banul său şi nu are posibilitatea de a alege. Societatea mutuală este răspândită pe un teritoriu mult prea mare, 2-3 judeţe. În opinia mea o societate mutuală ar trebui să fie organizată la nivelul unui judeţ sau chiar la nivelul unei administraţii teritoriale. De altfel, dicţionarul defineste mutualitatea ca pe un ajutor reciproc şi simultan între persoane, ori în condiţiile unei „mutualităţi” de minim 1 milion aderenţi răspândiţi pe o suprafaţă de 3 judeţe aceste condiţii nu se mai îndeplinesc”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Ce înseamnă o societate mutuală de asigurări?

„Persoana juridică civilă ai cărei asociaţi sunt deopotrivă asiguraţi şi asiguratori. O societate de asigurări mutuale funcţionează pe principiile codului civil, fiind o societate non-profit, astfel de societate având ca rezultat un excedent şi nu un profit. Spre deosebire de o societate pe acţiuni, ce are scopul de a crea profit şi este condusă de acţionarii majoritari. În cadrul unei societăţi mutuale cei care se asigură pot fi şi asiguratori, controlând astfel activitatea societăţii mutuale şi redistribuindu-şi excedentul, toţi membrii având drepturi egale”, explică asigurări-sănătate-ro.

Comentarii

comentarii