Acasă Actualitate 1000 de români au semnat o petiţie împotriva vizitei Papei Benedict al...

1000 de români au semnat o petiţie împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea în România

DISTRIBUIȚI

La fel ca în cazul vizitei Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, şi posibilitatea venirii acestuia în România a stârnit reacţii dintre cele mai diverse. Ca răspuns la iniţiativa lui Teodor Baconshi de aducere a Suveranului Pontif în ţara nostră în 2011, pe internet a început să circule o petiţie intitulată „Papa Nu are ce căuta în România”.

 

În Marea Britanie, petiţia împotriva Papei, semnată de peste 10.000 de persoane, era susţinută de laici şi se baza pe costurile unei astfel de vizite şi pe acuzaţiile conform cărora Papa ar fi acoperit abuzurile sexuale ale preoţilor. În schimb, în România, iniţiatorii şi semnatarii petiţiei se revendică de la Biserica Ortodoxă Română şi promovează conservatorismul ortodox extrem. Petiţia, care a ajuns deja la 1000 de semnături, este promovată pe internet de bloggerii ortodocşi şi de un oarecare „Pr. Timotei”.

Din textul petiţiei nu lipsesc atacuri şi acuze la adresa credincioşilor catolici, numiţi „eretici papistaşi”, şi atacuri la adresa Papei, numit „şef al ereziei catolice” şi „propovăduitor al unei blasfemii”. De asemenea, în petiţie se afirmă că nu se cuvinte ca ortodocşii şi catolicii să se adune în lăcaşuri de cult împreună. După pledoaria despre anateme, eretici şi blasfemii, petiţia se încheie cu un apel la „credincioşii papistaşi” de „întoarcere grabnică la Biserica cea una, adică Ortodoxă, prin botez, mirungere şi sfântă împărtăşanie”.

Fără a constitui o poziţie oficială a Bisericii Ortodoxe Române, e de aşteptat ca petiţia să nu afecteze relaţiile acesteia cu Biserica Catolică. În timp ce petiţia este semnată şi se fac apeluri la mitinguri şi manifestaţii de stradă împotriva vizitei Suvernaului Pontif, majoritatea reacţiilor la aceste iniţiative se rezumă la expresii de genul „ţara arde, babele se piaptănă”.

Comentarii

comentarii