Acasă Actualitate 120 de ani de la construcția bisericii reformate de la Dumbrava. E...

120 de ani de la construcția bisericii reformate de la Dumbrava. E una dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult calvine din România – foto

DISTRIBUIȚI

Biserica reformată de la Dumbrava, unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din judeţul Timiş, a sărbătorit 120 de ani de existență. Biserica fost construită în 1903 după planurile renumitului arhitect budapestan Ignác Alpár.

Lăcașul de cult a fost grav afectat de furtuna care a lovit județul Timiș în 17 septembrie 2017. În curtea bisericii se desfășura chiar un eveniment de Ziua Dumbravei. În urma furtunii, turnul de 17 metri a căzut.

Biserica Reformată a pornit o campanie pe toate căile, pentru strângere de fonduri pentru refacerea turnului. Guvernul Ungariei a contribuit financiar la restaurarea bisericii. De asemenea, oraşele din Ungaria înfrăţite cu comuna Dumbrava au alocat sume de bani pentru reparații.

Acum, la an aniversar, sub oblăduirea preotului paroh Czapp István, biserica de la Dumbrava strălucește din nou.

De această frumoasă biserică a fost fascinat și jurnalistul Marius Ghilezan, care a copilărit în Dumbrava, comună în care a fost repartizat ca medic tatăl său, Gheorghe Ghilezan (decedat în anul 2020), fostul medic al echipei de fotbal Poli.

“Pentru mine, e cea mai miraculoasă biserică din lume. O vedeam în fiecare seară. Adormeam cu ea în gând. Dimineața, îmi dantela franjurii orizontului. Cinci ani din viața mea s-au desfășurat în jurul poveștilor ei. Eram fascinat de simplitatea și de băncile austere. Pe pereții albi, proiectam visele.

La vârsta de șase ani, tata m-a trimis la Timișoara pentru că vorbeam mai bine maghiara decât româna. E construită de către un arhitect maghiar, care a proiectat și liceul pe care l-am absolvit (n.r. C.D.Loga). Rămâne una dintre cele mai semnificative biserici calvine de pe teritoriul României. <Ez a református templom>. (n.r. traducere din maghiară: această biserică reformată).

Felicitări primarului Ioan Ihasz că a pus-o în lumină”, a scris Marius Ghilezan, pe pagina sa de Facebook.

Biserica, o bijuteria arhitecturală, este reprezentativă pentru stilul eclectic, având elemente de factură istoricistă. Biserica a fost decorată cu elemente preluate din arhitectura gotică sau renascentistă.

Un element deosebit care atrage atenția sunt porțile sculptate și arcadele din lemn aflate în generoasa curte a bisericii.

Cine a fost arhitectul Ignác Alpár

Arhitectul Ignác Alpár s-a născut în 1855 la Pesta şi a murit la Zurich, în 1928. A fost şi un scriitor maghiar, autor al unor eseuri notabile asupra arhitecturii europene de la începutul secolului al XX-lea. A fost arhitectul mai multor clădiri din Timişoara. Printre ele se află palatul Poştei Mari şi Colegiul C.D.Loga.

A mai proiectat Palatul Primăriei din Cluj, Primăria din Deva, Primăria din Sighişoara, Primăria din Aiud, Colegiul Naţional „Radu Negru” din Făgăraş, Liceul Marton Aron din Miercurea Ciuc, Colegiul Naţional „Áprily Lajos” din Braşov, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, Biserica Reformată din Braşov.

Comunitate de maghiari la Dumbrava

Dumbrava (Igazfalva) este încă o localitate cu o populație numeroasă de maghiari: aproximativ 18 la sută din locuitori. Anul acesta s-a sărbătorit și 130 de ani de la reîntemeierea localității. În 1893, 69 de familii de coloniști maghiari veniți de la o distanță de 200 de kilometri, de la Veszto (astăzi în județul Bekes, Ungaria) s-au stabilit în localitatea rămasă depopulată după stăpânirea otomană. În primii ani au mai sosit încă 186 de familii, cu toții primind de la stat pământ și loc pentru construcția de case.

Deși astăzi majoritatea locuitorilor din Dumbrava sunt români, primarul comunei este Ioan Ihasz de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Este în funcție din anul 2004, semn că cei din Dumbrava au votat omul, nu partidul.

Ssursa foto: Krek.ro

Comentarii

comentarii