Acasă Actualitate 16.000 de litri de ape uzate pe secundă, la Staţia de epurare...

16.000 de litri de ape uzate pe secundă, la Staţia de epurare Timişoara, în timpul ploilor din ultimele zile

DISTRIBUIȚI

Debitul maxim de apă uzată ajuns în Staţia de epurare a apelor uzate din Timişoara, pe timpul ploilor din ultimele zile, a fost de 16.000 de litri pe secundă, de 20 de ori mai mare decât debitul pe timp uscat.

Acest lucru s-a întâmplat în data de 30 aprilie, între orele 15 şi 16, şi nu au pus probleme majore sistemului de canalizare din Timişoara, semnalându-se cazuri izolate de obturări de racorduri şi de canale.

Conform informaţiilor prezentate de Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, staţia de epurare poate prelua maxim 25.000 de litri/secundă, aproape de două ori mai mult decât debitul râului Bega, dar asta în condiţiile în care apa uzată nu antrenează în drumul ei spre staţie deşeuri mari. La fiecare ploaie mai serioasă, în staţia de epurare ajung lemne, multe PET-uri, materiale de construcţii care solicită suplimentar utilajele şi îngreunează procesul de preluare şi de epurare a apelor.

„Schimbările climatice majore cu care ne confruntăm în ultima vreme generează ploi cu intensitate mare în intervale scurte de timp. Sistemul de canalizare din Timişoara are o lungime de aproximativ 500 de km şi are capacitate de preluare a unor debite mari de apă, dar poate fi blocat de pătrunderea accidentală sau intenţionată a materialelor de construcţii sau a altor materiale”, a explicat Vlaicu.

În Timişoara, reţeaua de canalizare funcţionează gravitaţional şi colectează atât apele reziduale, cât şi pe cele provenite din ploi, transportându-le către staţia de epurare a apelor uzate a oraşului. Apa epurată este deversată ulterior în râul Bega.

Menţinerea sistemului de canalizare în stare de bună funcţionare depinde şi de modul în care cetăţenii respectă anumite norme elementare. Astfel, este interzis să se arunce în sistemul de canalizare, adică în chiuvetă, în WC sau direct în canal, gunoaie menajere solide, lichide cu suspensii, grăsimi, substanţe cu agresivitate chimică, produse inflamabile. Acestea formează depuneri pe pereţii canalelor şi pot forma obturări sau dopuri care împiedică evacuarea apelor uzate.

Pentru imobilele care au subsoluri ce se pot inunda în cazul unor ploi abundente, Aquatim recomandă montarea pe conducta de evacuare la canalizare, înainte de racordul stradal, a unei clapete de refulare. În cazul blocării evacuării apelor uzate, se poate apela non-stop dispeceratul Aquatim, la numărul de telefon 0256.201.362.

Comentarii

comentarii