Acasă Cultura 16 lungmetraje! Institutul Francez Timișoara organizează Festivalul Filmului Francez 2023

16 lungmetraje! Institutul Francez Timișoara organizează Festivalul Filmului Francez 2023

DISTRIBUIȚI

În Timișoara, proiecțiile vor avea loc la Cinema Victoria și la Universitatea de Vest din Timișoara. Biletele pentru proiecțiile de la Cinema Victoria sunt disponibile pe site (https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/festivalul-filmului-francez/). Accesul la proiecțiile de la Universitatea de Vest Timișoara este gratuit.

Selecția din acest an include 16 lungmetraje. Festivalul se deschide pe 16 martie la Cinema Victoria cu comedia polițistă L’Innocent de Louis Garrel, prezentată în cadrul secțiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente. Din această secțiune vor face parte și alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera națională în România, precum La Nuit du 12 de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliției judiciare, lansată după uciderea unei tinere. În cadrul aceleiași secțiuni vor fi prezentate Revoir Paris de Alice Winocour, un film emoționant despre traumele victimelor atentatelor din noiembrie 2015, precum și Les Enfants des Autres de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie și dorința de a avea copii. De asemenea, publicul va putea descoperi Le Lycéen, cel mai recent film al lui Christophe Honoré, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția și urmărește trăirile emoționante ale unui adolescent care se confruntă cu pierderea tatălui său. În program figurează, de asemenea, și comedia Le Nouveau Jouet de James Huth, cu Jamel Debbouze și Daniel Auteuil.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, o secțiune specială intitulată Pépites francophones va prezenta filme premiate la festivaluri internaționale. Pe lângă filmul La Ligne de Ursula Meier, publicul va putea descoperi Dalva, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obținut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 și care spune cu delicatețe povestea unei tinere care încearcă să-și reconstruiască viața după ce a fost victima unui incest. Proiecția filmului Dalva va fi urmată de o discuție cu psihiatru Dr. Carina Dragu.

Competiția Tinere Talente – Lungmetraj va prezenta regizori debutanți talentați care concurează pentru Premiul Publicului. Clément Cogitore, cu filmul său Goutte d’or, oferă o viziune mistică și întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Héloïse Pelloquet prezintă La Passagère, un lungmetraj despre dragoste și dorință, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cécile de France.

În cadrul Focus Jean Eustache, una dintre capodoperele regizorului, La Maman et la Putain, va fi prezentată pentru prima dată publicului din Timișoara în copie restaurată. Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realistă și intimă a cinematografiei.

Spotul celei de-a 27-a ediții a FFF: https://youtu.be/QoLYS9UM9Rw

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava și Asociaţia K’Arte Târgu Mureş. Parteneri instituționali : Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Canadei în România, Ambasada Republicii Armenia în România, Forumul Cultural Austriac București, Ars Electronica.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii