Acasă Economic 18 bucureşteni şi doi arădeni încasează cele mai mari pensii publice din...

18 bucureşteni şi doi arădeni încasează cele mai mari pensii publice din România

DISTRIBUIȚI

Între subzistenţa indemnizaţiei sociale şi pensii de peste 27.000 lei pe lună

Protest-pensionari18 bucureşteni şi doi arădeni încasează cele mai mari pensii publice din România. Cea mai mare pensie a fost virată în luna iunie de Casa de Pensii către un bucureştean din sectorul 1, în cuantum brut de 27.453 lei. Cea mai mică pensie din topul celor mai mari 20 de pensii din sistemul public în luna iunie a depăşit 11.000 lei brut. În contrast, peste 622.000 de români trăiesc cu indemnizaţii sociale de pensionari de 400 de lei, garantate prin lege. Cei mai mulţi pensionari la limita subzistenţei locuiesc în Moldova, Bucovina şi în Oltenia, au comunicat oficialii Casei Naţionale de Pensii.
România a avut un număr mediu de 5,33 milioane de pensionari în trimestrul I din anul 2015, cu 14.000 mai puţini decât în trimestrul precedent, potrivit celor mai recente informaţii făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.
Dintre aceştia, 4,68 de milioane sunt asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de stat.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 lei în trimestrul I, iar raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi fără contribuția de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 60,8%, comparativ cu 62,8% în trimestrul precedent;
Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 10 la 10.
Casa Naţională de Pensii a comunicat, pentru ECONOMICA.NET, cuantumurile celor mai mari şi celor mai mici pensii încasate în România, relativ la luna iunie 2015. Iată cum arată România pensionară la extreme:

Cele mai mari 20 de pensii publice încasate în România, în iunie 2015

În clasamentul celor mai mari pensii publice brute plătite de Casa Naţională de Pensii în luna iunie avem 18 bucureşteni şi doi arădeni.
Cea mai mare pensie din sistemul public a fost plătită către un bucureştean din sectorul 1. Acesta a încasat în luna iunie 27.453 lei din pensie (brut), ne-au spus oficialii Casei Naţionale de Pensii.
A doua cea mai mare pensie din sistemul public a fost încasată de un arădean şi ajunge la 19.019 lei brut pe lună.
A treia cea mai mare pensie plătită de Casa de Pensii a ajuns la un bucureştean din sectorul 4 şi se ridică la 16.973 lei brut pe lună.

Zece pensionari au pensii publice care sar de 11.000 lei brut pe lună

Avem trei pensionari (toţi bucureşteni) care au încasat în luna iunie pensii de peste 16.000 lei brut, şi zece români către care s-au plătit pensii din sistemul public de peste 11.000 de lei brut. Dintre cei 10, unul e arădean şi restul sunt bucureşteni.

Cea mai mare pensie medie, tot în Bucureşti

Bucureştiul a avut cea mai mare pensie medie în luna iunie, respectiv 1.122 lei. Hunedoara şi Braşov urmează, în această succesiune, în clasamentul judeţelor cu cele mai mari pensii medii în iunie, de 1.085 lei, respectiv de 1.061 lei.

România subzistentă, din prisma pensiei minime asigurate de sistemul public de pensii

622.768 români încasează pensia minimă socială garantată prin lege, de 400 de lei.
De la 1 ianuarie 2015, indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă socială garantată prin lege) s-a majorat la 400 de lei, adică a crescut cu 50 de lei faţă de nivelul din anul 2014.
În Iaşi locuiesc cei mai mulţi români care încasează pensia minimă: 26.227.
Suceava urmează în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi români către care Casa de Pensii achită indemnizaţia socială de 400 de lei, cu 26.013 de beneficiari ai indemnizaţiei antemenţionate.
25.470 de persoane din Dolj încasează indemnizaţia socială pentru pensionari.
Peste 22.000 de persoane din Olt sunt beneficiari ai indemnizaţiei sociale de 400 de lei pe lună.
Bacăul urmează în clasament, cu peste 21.000 de persoane care încasează pensia minimă garantată prin lege.
20.798 de bucureşteni încasează această indemnizaţie.

Consultaţi clasamentul celor mai mici şi a celor mai mari pensii lunare din sistemul public românesc, în tabelul ECONOMICA.NET realizat cu informaţii care ne-au fost comunicate în exclusivitate de către Casa Naţională de Pensii Publice.
Informaţiile pe care le puteţi consulta în continuare nu includ şi pe cele din evidenţa caselor de pensii sectoriale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii. Bazele de date care privesc asiguraţii acestor case de pensii sunt clasificate.

tabel pensii

Precizare metodologică

Numărul mediu total al pensionarilor se obţine prin însumarea numărului de pensionari existenţi în plată în fiecare lună, raportat la numărul de luni din perioada de referinţă, adică primul trimestru.
Numărul mediu total al pensionarilor se referă la toţi pensionarii din România, indiferent de sistemul de pensii, adică din sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social – tip pensie, IOVR – invalizi, veterani şi văduve de război) şi sistemele neintegrate sistemului public de pensii: pensionarii de asigurări sociale din evidenţa Casei de Asigurări a Avocaţilor, sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege.

Comentarii

comentarii