Acasă Actualitate 20 decembrie 1989! Timișoara – primul oraș din România liber de comunism

20 decembrie 1989! Timișoara – primul oraș din România liber de comunism

DISTRIBUIȚI

Data de 20 decembrie 1989 a rămas în istoria României ca fiind ziua când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, după 45 de ani de dictatură ceaușistă, întuneric, frig în case, foame și umilință.

Istoricii cercetători de la Memorialul Revoluției de la Timișoara au prezentat cronologic pe ore ce s-a întâmplat în 20 decembrie 1989!

Ora 8:00. Muncitorii întreprinderilor din oraș în mod organizat în coloane se pregătesc să pornească spre centrul orașului.

Ora 13:00. În fața acestei presiuni a mulțimii cu aprobarea ministrului apărării, se dă ordinul ca armata să se retragă în unitățile militare, coloanele de manifestanți având drum liber către centrul orașului.

În Piața Operei, se strâng aproximativ 150.000 de oameni. Se strigă “Jos Ceaușescu!”,  “Jos dictatorul!”, “Azi în Timișoara mâine în toată țara!”

Ora 13:11, pe Aeroportul Internațional Timișoara, aterizează avionul special cu prim-ministru Constantin Dăscălescu. Mai târziu, un grup de demonstranți pătrunde în clădirea operei din centrul orașului.

Ora 14:00. Prim-ministrul ajunge la Comitetul Județean de Partid Timiș unde poartă negocieri cu reprezentanți ai revoluționarilor.

Se cere înlăturarea lui Ceaușescu, a dictaturii, se cer alegeri libere, deschiderea granițelor, eliberare arestaților, morții să fie predați familiilor, condiții mai bune de trai și prezentarea la radio și TV a situație reale din Timișoara.

Ora 19:00. Se citește lista de revendicări a Comitetului Cetățenesc impusă în discuțiile cu prim-ministrul. E vorba de 12 revendicări.

Demisia președintelui Ceaușescu, demisia guvernului, alegeri libere, înființarea unei comisii de anchetă pentru lămurirea evenimentelor de la Timișoara, tragere la răspundere penală a celor vinovați, punerea imediat în libertatea deținuților politici.

Cine a dat ordin să se să se tragă la Timișoara? Restituirea morților familiilor pentru a fi îngropați creștinește, apariția în aceeași seară la TVR a lui Ceaușescu pentru a informa opinia publică despre situația reală de la Timișoara.

Libertatea presei, libertatea radioului și televiziunii, reformă învățământului.

În clădirea Operei Timișoara, se formează primul partid democrat. E vorba de Frontul Democrat Român care declară în fața a peste 150.000 de oameni adunați în stradă ” Timișoara – primul oraș din România liber de comunist”.

Ora 20:30. Nicolae Ceaușescu semnează decretul prezidențial cu privire la instituirea stării de necesitate pentru teritoriul județului Timiș prin care toate unitățile armatei, ministerului de interne și formațiunilor gărzilor patriotice sunt puse în stare de alarmă.

Concomitent se interzic orice întruniri publice și circulația în grupuri mai mari de cinci persoane.

Apoi ordonă constituirea unor detașamente de luptători ai gărzilor patriotice din județele Dolj, Olt și Vâlcea –  circa 25.000 de oameni înarmați cu bâte – pentru a fi trimiși la Timișoara în vederea primării demonstrațiilor.

Ceaușescu mai cere organizarea pentru a doua zi a unui miting în București la care să participe 100.000 de oameni ai muncii care se condamnă evenimentele de la Timișoara.

Tot în clădirea Operei Timișoara, se pregătește Proclamația Frontului Democrat Român, care va fi citită a doua zi, în 21 decembrie 1989.

Comentarii

comentarii