Acasă Actualitate 25 octombrie – Ziua Armatei Române şi ziua de naştere a Regelui...

25 octombrie – Ziua Armatei Române şi ziua de naştere a Regelui Mihai I al României

DISTRIBUIȚI

Ziua de 25 octombrie este o zi cu o dublă semnificaţie pentru România. La 25 octombrie 1921 s-a născut la Sinaia Regele Mihai I, ultimul monarh al României. A domnit de două ori, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930 şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947.

În prima domnie, Regele fiind minor, conducerea ţării a fost asigurată de o Regenţă. A doua domnie a fost marcată de uzurparea prerogativelor regale de către generalul Ion Antonescu, între 6 septembrie 1940 şi 23 august 1944, iar mai apoi de către regimul comunist, după 6 martie 1945 până la abdicarea forţată din 30 decembrie 1947, urmată de un lung exil. Din 1997 Regele Mihai a putut reveni necondiţionat în ţară, până la sfârşitul vieţii (5 decembrie 2017). 

Regele Mihai I a reprezentat încă de la naşterea sa un simbol al speranţei, al tradiţiei, al continuităţii, stabilităţii şi progresului ţării, într-o epocă de mari frământări şi prefaceri atât pe plan naţional cât şi internaţional.

Suveranul a fost întotdeauna considerat de drept conducătorul suprem al Armatei Române, indiferent de uzurparea prerogativelor regale de către regimurile dictatoriale.  

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă, conform datelor Ministerului Apărării Naţionale.

În cinstea zilei de naştere a Regelui Mihai, la 25 octombrie 1944 Armata Română a anunţat eliberarea oraşului Carei, ultima localitate românească aflată sub ocupaţia hortistă din teritoriul de peste 43.000 de kilometri pătraţi din partea de nord-vest a ţării, vremelnic ocupat prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Din anul 1959, în pofida asocierii iniţiale cu tradiţia monarhică, această zi a fost sărbătorită ca Ziua Armatei Române, în cinstea acţiunilor pe care militarii români le-au purtat în bătălia pentru Ardeal, într-un parcurs glorios dar soldat cu numeroase jertfe pe pământ românesc şi, continuând, în Ungaria, Cehia, Slovacia şi Austria.

Ziua Armatei Române este un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea fiinţei naţionale, a independenţei şi integrităţii României.

Marți 25 octombrie, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” a marcat Ziua Armatei 2023, printr-un ceremonial militar și religios, în Piața Unirii din Timișoara.

La tradiționala manifestare au participat autorități locale și județene, veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau retragere și cetățeni.

Ceremonii similare au avut loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.

 

Comentarii

comentarii