Acasă Actualitate 50 de elevi au monitorizat calitatea apei în judeţele Timiş şi Arad

50 de elevi au monitorizat calitatea apei în judeţele Timiş şi Arad

DISTRIBUIȚI

În cadrul programului internaţional – "Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei", reprezentanţii Smithfield Ferme şi Smithfield Prod, împreună cu 50 de copii de la Şcoala Generală din localitatea Bârsa, judeţul Arad şi de la Şcoala Generală din Utvin, judeţul Timiş au testat apele râului Canalul Morilor şi apele rezultate după procesul de epurare al staţiei de epurare Smithfield Prod. Această acţiune didactic-educativă a companiilor Smithfield, aflată deja la cea de a treia ediţie, este un experiment cu rol de sensibilizare şi conştientizare a tinerei generaţii faţă de protejarea resurselor de apă şi faţă de importanţa protejării mediului înconjurător. Cu ajutorul truselor de analiză, autorizate de Asociaţia Internaţională a Apelor (AIA), achiziţionate anual de reprezentanţii Smithfield, elevii au fost mai mult decât încântaţi să testeze o serie de parametri de bază cum ar fi: pH-ul apei, turbiditatea, oxigenul dizolvat şi temperatura acesteia. Catedrele de chimie şi biologie ale şcolilor implicate în proiect au primit kituri de testare pentru a continua experimentele şi a compara rezultatele obţinute în fiecare anotimp. Toţi elevii participanţi au primit diplome de participare şi cărţi pe tematica protejării mediului înconjurător. În judeţul Arad, 30 de elevi ai Şcolii Generale din localitatea Bârsa împreună cu reprezentanţi ai Departamentului de Mediu din cadrul Smithfield Ferme au testat apa râului Canalul Morilor. La eveniment au mai participat primarul din Bârsa, dl. Avram Ciev, reprezentanţi ai Apelor Române Crişuri, precum şi profesori ai şcolii din localitate. În aceeaşi perioadă, 20 de elevi din clasa a V-a a Şcolii cu clasele I-VIII Utvin (comuna Sînmihaiu Român), judeţul Timiş, însoţiţi de un cadru didactic, disciplină biologie, au testat apa rezultată după procesul de epurare din cadrul staţiei de epurare Smithfield Prod. Evenimentul a fost organizat sub forma unei lecţii deschise în care s-a discutat despre importanţa prezervării resurselor naturale şi cu ajutorul truselor de analiză puse la dispoziţie, s-au monitorizat o serie de parametrii privind calitatea apei. Lecţia deschisă a avut loc sub îndrumarea echipelor de mediu şi ale staţiei de epurare Smithfield Prod. "Elevii au fost încântaţi să participe direct la experimente şi să aplice practic ceea ce au învăţat în cadrul lecţiilor deschise şi al orelor de curs, în felul acesta grija faţă de mediu nemaifiind pentru ei doar o noţiune abstractă. Este esenţial să ne creştem şi educăm copiii în respectul acestor valori, şi este de apreciat orice iniţiativă în acest sens venită din partea mediului de afaceri sau al comunităţii", declară dna. Edit Catina, Directorul Şcolii cu clasele I-VIII Utvin. World Water Monitoring Day – Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei este o activitate didactică-educativă cu rol de informare asupra importanţei păstrării unui mediu curat, ce se desfăşoară începând cu 22 martie (Ziua Internaţională a Apei) şi terminând cu 31 decembrie. În 2009, peste 120.000 de persoane din 81 de ţări au participat la acţiunile de testare şi verificare a apelor din regiunile în care trăiesc şi locuiesc. Programul de monitorizare a apelor se desfăşoară sub egida Asociaţiei Internaţionale a Apelor (IWA), fiind susţinut de Agenţia Statelor Unite pentru Protecţia Mediului şi numeroase companii recunoscute la nivel internaţional, printre care şi Smithfield Foods. Programul îşi propune să atingă în 2012 cifra de un milion de persoane care să participe la activităţi de monitorizare a apelor din localităţile în care trăiesc.

Comentarii

comentarii