Acasă Actualitate La Săvârşin, locuitorii şi-ar dori ca Regele Mihai să se întoarcă acasă

La Săvârşin, locuitorii şi-ar dori ca Regele Mihai să se întoarcă acasă

DISTRIBUIȚI

E jale mare în comuna arădeană Sâvârşin. Localnicii îşi amintesc cu drag de Regele Mihai şi şi-ar dori, dacă sănătate i-ar permite-o, să se întoarcă pe aceste meleaguri. Numai că, oamenii sunt conştienţi că nu-l vor mai revedea vreodată printre ei, la Săvârşin.

„Sâvârşinul regretă faptul că Majestatea SA este bolnav”

Localnicii îşi amintesc cum Regele Mihai venea aproape în permanenţă la Sâvârşin. „De la sosirea în ţară, Majestatea SA, în sărbătorile de iarnă, atât Crăciunul, cât şi trecerea dintre ani, Anul Nou, a fost la Săvârşin, şapte-opt ani la rând şi a sărbătorit aici împreună cu familia, sărbătorile de iarnă. Noi ne-am dori ca Majestatea SA să revină la Săvârşin, dacă sănătatea i-o va permite. Îl vom aştepta cu drag”, a declarat Ioan Marc, viceprimar al comunei Săvârşin. Acesta spune că întreaga comunitate suferă că Majesteta SA este bolnav. „Regretăm faptul că Majestatea SA, Regele Mihai este grav bolnav şi sperăm ca să îşi revină din boala care îl apasă şi îl ţine la pat de o perioadă lungă. Sâvârşinul regretă faptul că Majestatea SA este bolnav şi are cuvinte de laudă la adresa Majestăţii Sale”, a declarat Ioan Marc, viceprimar al comunei Săvârşin.

„Nu venea la Săvârşin, venea acasă de fapt”

În curtea Castelului de la Săvârşin e pustiu. Oamenii trec pe stradă, se uită cu durere spre Castel şi se povestesc între ei întâmplări cu Regele Mihai. Au realizat că Majestatea SA nu va mai veni niciodată la Săvârşin şi sunt extrem de trişti. Din când în când, câte o maşină care trece pe DN 7, opreşte lângă gardul castelului şi oamenii privesc curioşi să vadă dacă în interior mai este cineva. „Majestatea SA a fost şi va rămâne o personalitate în istoria României. A fost o personalitate deosebită, un om deosebit. Din păcate, nu ştiu când în istoria recentă sau viitoare a României se va mai naşte o asemenea personalitate. Avem nevoie de o asemenea personalitate, dar nu ştiu unde o vom descoperi până la urmă”, a declarat Ionel Pavel, administratorul comunei. El spune că Majestatea SA, până când a fost în putere, venea des la Săvârşin, locul care i-a fost extrem de drag. „Nu venea la Săvârşin, venea acasă de fapt”, a explicat Ionel Pavel, administratorul comunei. Deşi a venit mai rar în ultima perioadă, oamenii l-au aşteptat cu bucurie şi cu mult drag.

„Se considera un om care aparţinea locului”

Locuitorii din Săvârşin îşi amintesc despre tinereţea Regelui Mihai, care venea foarte des la Săvârşin. A fost estrem de iubit de săteni şi aceştia spun că Majestatea SA s-a integrat perfect în comunitate. Când a trebuit să părăsească România, fiind gonit din ţara sa de către comunişti, tot Săvârşinul l-a aşteptat la gară. Au plâns pentru că spun ei, au înţeles extrem de repede că va dura mult timp până îl vor revedea. S-a întors în anul 2001, când a fost o adevărată sărbătoare pentru comună. De atunci, în fiecare an, aici şi-a petrecut sărbătorile de iarnă. Ultima oară, spun locuitorii din Săvârşin, Majestatea SA a venit la castel în vara anului 2014. „A fost de multe ori la Săvârşin, mai ales iarna. A primit colindătorii şi mergeam cu bucurie să-l colindăm cu dubile”, îşi aminteşte Ioan Lupuţ, localnic din Săvârşin. Dubaşii din Săvârşin, renumiţi pe toată Valea Mureşului şi până în judeţul Timiş, la Făget, îşi începeau colindatul de la Castel. „Se considera un om care aparţinea locului, era un om al locului”, spune Ioan Lupuţ. Majestea SA circula pe străzile din comună şi vorbea cu oamenii. Ei spun că nu l-au văzut cu bodiguarzi sau gărzi de corp.

Locuitorii din Săvârşin, supăraţi că Nicolae nu a fost primit

Locuitorii din Săvârşin dezbat ultimele probleme care s.au ivit la Casa Regală. „Mi-s tare mânioasă şi necăjită şi sunt mai necăjită: oare de ce nu-l primesc pe nepotu-său, că-i nepot, sânge din sângele lor”, spune Elena. Femeia îşi aminteşte cum în copilărie, la biserică fiind, a atins ochelarii Reginei Elena, care i-a spus că fata vrea să înveţe. Cu zeci de ani în urmă, familia Regală când venea la Săvârşin aducea întotdeauna bomboane pentru copiii din sat. Însă, Elena este extrem de supărată: „Îmi pare tare rău că am văzut la televizor că nu l-au primit pe nepot. N-ar fi trebuit. Că-i nepotul lor”.

Tristeţea a cuprins întreaga comună Săvârşin. Localnicii îşi doresc din tot sufletul ca Regele Mihai să îşi revină, să se însănătoşească şi să se întoarcă la Săvârşin. Însă, au realizat că deşi vor, acest lucru este practic imposibil.

Comentarii

comentarii