Acasă Actualitate Atenționare AJOFM Timiș către angajatori!

Atenționare AJOFM Timiș către angajatori!

DISTRIBUIȚI

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş sprijină angajatorii care au deficit de forţă de mucă, subvenţionând organizarea de programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă şi efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, cu finanţare din fonduri europene.

Simona Potîng, directorul executiv al AJOFM Timiș, a explicat că, în momentul de faţă, sunt în curs de implementare două proiecte care au aceste obiective pentru grup ţintă diferit: “UNIT 2 – RMPD – Ucenicie şi stagii pentru tinerii NEETs din regiunile mai puţin dezvoltate” și “UNIT 4 – RMPD –  Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din Regiunile mai puțin dezvoltate”.

Proiectul UNIT 2 are ca obiectiv general îmbunătăţirea posibilităţilor de încadrare a minium 900 tineri NEET şomeri înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) din care 264 tineri NEETs stagiari şi 636 tineri NEETs ucenici.  Proiectul UNIT 4 are ca obiectiv general îmbunătăţirea posibilităţilor de încadrare a minimum 10184 de şomeri înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) – prin ucenicie la locul de muncă şi stagii pentru absolvenţii de învăţământ superior având grup ţintă 5092 de şomeri şi persoane inactive, 1528 şomeri pe termen lung şi/sau persoane cu dizabilităţi şi/sau persoane cu studii gimnaziale (ISCED 2) şi/sau persoane cu studii liceale (ISCED 3) sau postliceale (ISCED 4), 3056 persoane din mediul rural, în special persoanele din agricultura de subzistenţă şi semi-subzistenţă şi 2037 cetăţeni români aparţinând minorităţii rome.

În toate cazurile în vederea obţineri finanţări pentru implementarea programelor de ucenicie şi stagiatură persoanele angajate ca ucenic sau stagiar trebuie înregistrate înainte în baza de date a Serviciului Public de Ocupare (AJOFM) pe raza cărora aceştia au domiciliu. După înregistrare angajatori care doresc să implementeze aceste programe trebuie să transmită Situația privind locurile de muncă vacante (anexa nr. 1 A la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare) cu menţiunea că la rubrica “Observaţii” se adaugă şi termenul “ucenic” sau “stagiu” în funcţie de caz care vor fi publicate pe site-ul  AJOFM în a căror rază teritorială îşi au sediul social şi să contacteze compartimentul Relaţii cu angajatorii în vederea încheierii convenţiilor pentru acordarea subvenţiei şi obţineri unor informaţii suplimentare privind condiţiile de acordare a stimulentelor financiare.

Subvenţia pentru organizarea programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se acordă lunar, la cerere, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic şi este în valoare de 1.125 lei pe toată durata contractului de ucenicie conform Legii 279/2005 actualizată. Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul fără a putea fi mai mică de: 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; 24 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; 36 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4; Stabilirea nivelor de calificare se face conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor actualizată, şi ale actelor subsecvente.

În vederea subvenţionări stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior care au diplomă de licenţă sau echivalentă şi, la debutul în profesie, se angajează cu contract individual de muncă pe un post conform specializării absolvite. Angajatorul trebuie să încheie cu AJOFM Timiș o convenție conform Anexei 6 din H.G. 473 din 4 iunie 2014 în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încheierii contractului de stagiu. Perioada de stagiu, pentru absolvenţii de învăţământ superior, este reglementată de legea nr. 335/2013 actualizată şi este de maxim 6 luni, de debut în profesie, în această perioadă angajatorul primeşte la cerere pentru timpul efectiv de muncă lucrat de stagiar o sumă în coantum de 1350 lei. Fac excepţie și nu intră sub incidența acestei legii nefiind beneficiari de subvenționarea stagiului absolvenţii de învăţământ superior pentru care stagiul în exercitarea profesiei este reglementată prin legi speciale (absolvenți ai facultăților de Medicină și Farmacie, Drept, Arhitectură şi Urbanism și alții).

Angajatorii interesaţi în organizarea programelor de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă şi subvenţionări stagiului pentru absolvenţii de studii superioare sunt invitaţi la sediul AJOFM Timiş, Timişoara, B-dul. Republicii, nr. 21, cam. 103 şi cam. 404 pentru a beneficia de consultanţă de specialitate şi sprijinul financiar.

 

Comentarii

comentarii