Acasă Actualitate Sondajul primarului pe tema Filarmonicii: o „şmecherie” care nu a ţinut

Sondajul primarului pe tema Filarmonicii: o „şmecherie” care nu a ţinut

DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu a lansat vineri un nou sondaj pe facebook, de această dată (prima dată!) pe o temă culturală. Care vizează Filarmonica Banatul: „Consideraţi că e bine aşa (doar vineri seara concerte, n.r.) sau vreţi să fie spectacole şi sâmbăta şi duminica?”.

E ridicolă postarea din mai multe motive, dar ea are şi unele „dedesubturi”.

Primarul Nicolae Robu, un „meloman” care înţelege şi apreciază doar muzica pe care o compune domnia sa la propria chitară, nu credem că a participat vreodată la vreun concert simfonic sau la un spectacol de operă, în clădirile respective intrând doar din interese stringent administrative ori politice (evenimente la care prezenţa domniei sale era impusă de calitatea de primar ori preşedinte PNL Timiş).

Aşadar, primarul Nicolae Robu nu a postat întrebarea pentru că iubeşte muzica simfonică şi simte nevoia de a fi mai dese seratele muzicale.

Partea „şmecheră” a postării viza de fapt încărcarea normei instrumentiştilor, astfel încât să fie obligaţi să-şi dea duhul la picioare „gârbo-vite”.

Oricum, nu poţi avea concerte de trei ori pe săptămână cu aceiaşi artişti. Niciunde. Eventual, dacă mai faci angajări. La Opera din Timişoara sunt săptămâni cu mai multe zile de spectacole, dar este vorba despre alte colective de artişti, atât pe scenă, cât şi în orchestră.

Domnul primar spune că acel sondaj l-a făcut pentru a testa cam cât de des vrea publicul să meargă la Filarmonică. Marile filarmonici din străinătate pun la dispoziţia publicului şi alte atracţii: un mic muzeu, simeze cu câte o expoziţie temarică, portrete ale compozitorilor care să fie expuse permanent şi admirate de public în timpul pauzelor, un loc de unde să-ţi pot cumpăra un suc (nu „beutură” de Anul Nou, nu vin, pentru că nu suntem în birt). Că domnul director I.C. Gârboni nu este afectat de aspectul instituţiei prestigioase de cultură pe care o conduce, s-a vzut de ani de zile. Este „consul onorific” în acea instituţie şi punct. Dar dacă domnului primar Nicolae Robu îi place în ce hal arată foaierul şi holurile Filarmonicii Banatul, înseamnă că … bine face că a ales să dea goluri în timpul liber, pe terenul de fotbal, decât să adoarmă la un concert simfonic. 

Numai că nici timişorenii nu sunt adormiţi şi înţeleg unde bate intenţia sondajului. Care pare să nu aibă succesul scontat, pentru că majoritatea repondenţilor spun că vor doar vinerea concerte simfonice. Cel puţin, sub actuala conducere a Filarmonicii Banatul.

Comentarii

comentarii