Acasă Cultura La Două Bufnițe: Cartea lunii februarie – Vladimir Nabokov, Visele insomniacului

La Două Bufnițe: Cartea lunii februarie – Vladimir Nabokov, Visele insomniacului

DISTRIBUIȚI

Librăria La Două Bufnițe Timișoara a stabilit: Cartea lunii februarie este Vladimir Nabokov, Visele insomniacului, antologate, editate şi comentate de Ghennadi Barabtarlo. Traducere din limba engleză este realizată de Veronica D. Niculescu, iar prefață de Ghennadi Barabtarlo.

Cartea este „O meditație asupra felului în care visele ne dezleagă de noi, de ceilalți, de cel mai elementar simț al duratei.”, scrie The New Yorker.

Lansarea va avea loc, joi, 14 februarie 2019, la ora 18.00. Invitați: Mircea Dragu și Sorin Ciutacu.

În octombrie 1964, Vladimir Nabokov, insomniac intratabil, și-a propus să facă un experiment: pe parcursul următoarelor optzeci de zile, imediat după trezire, și-a așternut visele pe hârtie. Încerca astfel să demonstreze teoria că timpul e reversibil, astfel încât, paradoxal, un eveniment din viitor poate genera un vis din trecut. Rezultatul este un jurnal fascinant, în care Nabokov a notat șaizeci și patru de vise și episoadele ce le-au urmat în timpul zilei, oferind o perspectivă până acum necunoscută asupra vieții scriitorului.

Vladimir Vladimirovici Nabokov (1899-1977) este unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX. Din seria rusă a scrierilor lui fac parte romanele Mașenka (1926), Rege, damă, valet (1928), Apărarea Lujin (1930) etc. După stabilirea în Statele Unite, îşi începe strălucita carieră de romancier în limba engleză şi publică Lolita (1955), Foc palid (1962), Ada sau ardoarea (1969), Lucruri transparente (1972), Priveşte-i pe arlechini (1974). În 2009 a apărut postum Originalul Laurei – a informat La Două Bufnițe Timișoara.

Comentarii

comentarii