Acasă Cultura Civilizații – Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze 2019 – poate...

Civilizații – Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze 2019 – poate fi citit la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Civilizații, de Laurent Binet, editura Pandora M, 2021. Traducere și note de Claudiu Constantinescu, a luat Grand Prix du roman de l’Académie française 2019. Acum timișorenii îl pot avea la ei acasă, la librăria La două bufnițe.

”În jurul anului 1000, fiica lui Erik cel Roșu pune piciorul, alături de vikingii ei, în America Centrală, aducând caii, fierul și virusurile creatoare de anticorpi. În 1492, Columb nu descoperă America. În 1531, din cauza unui război civil, Atahualpa – Fiul Soarelui – fuge în Cuba, apoi traversează „Marea Ocean” și, însoțit de 181 de soldați, de 37 de cai și de o pumă uriașă, cucerește Europa. Romanul lui Laurent Binet, literatură contrafactuală de cea mai pură esență, exploatează ipoteza unei răsturnări a istoriei, ce reușește să fie verosimilă și să dea naștere unei literaturi captivante, ca un joc de strategie.

„Cea mai bună carte a lui Binet de până acum: Civilizații este opera unui mare scriitor ajuns la maturitate. Un roman contrafactual încântător.”, scrie Daily Telegraph, în prezentarea celor două bufnițe de la Timișoara.

 

Comentarii

comentarii