Acasă Actualitate Minunea de la Timișoara. Luminița a fost salvată, după o lună de...

Minunea de la Timișoara. Luminița a fost salvată, după o lună de luptă cu AH1N1, de medicii de la Spitalul Victor Babeș

DISTRIBUIȚI

“Dacă Dumnezeu e sfânt / O spun fără temătură / doctorii sunt pe Pământ / oamenii Lui de legătură”, așa își încheie scrisoarea de mulțumire pe care Luminița, una dintre pacientele Secției de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara, le-a adresat-o medicilor, asistentelor și infirmierelor care timp de aproape o lună au luptat pentru viață ei.

Luminița a ajuns la Spitalul Victor Babeș pe 9 februarie, în stare gravă, infectată cu AH1N1. După numai câteva ore, starea ei de sănătate s-a deteriorat. Plămânii ei nu au mai putut să lupte împotriva virusului și au cedat. Imediat, medivii de la ATI au decis să o transfere în Secția de Terapie Intensivă, unde a fost intubată. Mai mult, pentru a „pune plămânii în repaus“, a fost conectată la ECMO, acel plămân artificial care preia funcțiile respiratorii și care realizează, practic, un bypass pulmonar. Astfel, se realizează o oxigenare extracorporală, iar plămânii au timp să se refacă.

“Timp de trei săptămâni nu am știut nimic. Dar ei au fost permanent, 24 din 24, alături de mine. Și au făcut o minune. M-au readus la viață! E primăvară, e frumos, iar viață pentru mine acum începe. Dumnezeu și medicii m-au readus la viață… Stimă. Recunoștință. Respect. Pentru “îngerii din Spitalul Victor Babeș”, este mesajul Luminiței.

“A fost un caz complex. Viața Luminiței a atârnat de un fir de par. A fost nevoie de două săptămâni de ECMO și de aproape o luna de ventilare mecanică. Mai mult, din cauza unei complicații, am cerut intervenția specialiștilor ORL, iar o echipa condusă de conf. dr. Delia Horhat a venit în ajutorul nostru. Vreau, totodată, să le mulțumesc colegilor de la Școala de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara, condusă de prof. dr. Dorel Sandesc, pentru suportul acordat. Luminița este a treia pacientă din acest an care a putut fi salvată folosind tehnică extracorporală de acordare a unui ajutor respirator prelungit, acel plămân artificial”, spune asist. univ. dr. Mirela Porosnicu – medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Comentarii

comentarii