Acasă Cultura Teatrul German din Timişoara – unul dintre cei trei lideri de pe...

Teatrul German din Timişoara – unul dintre cei trei lideri de pe scena teatrală din România în 2012

DISTRIBUIȚI

TGST lucian varsandanNumărul spectatorilor de la Teatrul German s-a dublat în ultimii patru ani

Cultura timişoreană, în general, şi teatrul, în special, se află pe o pantă ascendentă în ultimii ani. De la momentul de maxim impact al crizei economice, anul 2009, când vânzările de bilete au scăzut, publicul amator de teatru a crescut numeric în fiecare an. Una dintre instituţiile care a devenit din ce în ce tot mai populară este Teatrul German de Stat. În vreme ce etnicii germani se împuţinează, numărul spectatorilor care participă la reprezentaţiile în limba germană creşte de la an la an. În 2011, Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) a avut 9.570 spectatori, în creştere cu 17% faţă de numărul de spectatori din anul 2010 şi cu 29% faţă de numărul de spectatori din 2009. Anul recent încheiat a fost chiar mai bun pentru TSGT decât 2011. Numărul de spectatori care au vizionat spectacolele instituţiei în anul 2012 este de 12.121.

O treime dintre spectatori sunt nevorbitori de germană

La începutul anilor ’90, odată cu exodul masiv al şvabilor, la TGST a fost introdusă traducerea la cască pentru spectacole. În anul 2007, când conducerea teatrului a fost preluată de directorul Lucian Vărşăndan, aproximativ 20% dintre spectatori apelau la traducerea la cască. În prezent, acest public reprezintă în jur de 30%. „A fost un an foarte plin, foarte variat. Tendinţa este de creştere a numărului de spectatori. Cele două mari deziderate pe care ne axăm şi strategia repertorială sunt calitate şi deschidere. Adică, pe de o parte, produsul trebuie să îndeplinească criteriile de calitate pentru genul pe care îl deserveşte, iar pe de altă parte trebuie să existe deschidere. Deschiderea, pentru noi, ca teatru care joacă în limba unei minorităţi foarte mici, este esenţială, pentru că nu ne adresăm numai publicului etnic german. A crescut şi gradul de interes al publicului care vine să urmărească spectacole cu traducere la cască”, spune Lucian Vărşăndan, directorul TGST.

Critica teatrală: TGST – între primele trei teatre din România

„A fost un an care a dat măsura recunoaşterii naţionale şi internaţionale a Teatrului German, dacă ne gândim doar la faptul că a fost invitat cu trei producţii, deci un număr total de şase reprezentaţii, la Festivalul Naţional de Teatru. Critica teatrală din România vorbeşte despre trei lideri pe scena teatrală din România, în urma Festivalului Naţional de Teatru, şi aceste instituţii sunt considerate a fi Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul German de Stat din Timişoara. Alăturarea instituţiei noastre în această companie este cel puţin onorantă. Nu aş vrea să las nemenţionate premiile pe care le-au obţinut colegii mei la Festivalul Interetnic de la Oradea. Am fost instituţia care a primit cele mai multe premii, trei la număr. Am avut colaborări cu creatori din ţară şi străinătate. O premieră absolută cu lucrarea Hertei Muller «Ţinuturile joase»”, explică Lucian Vărşăndan succesul anului 2012.

60 de ani de la înfiinţare

Pentru anul 2013, TGST pregăteşte o serie de premiere, atât în domeniul teatrului clasic, cât şi în cel al teatrului tânăr. Numai în luna ianuarie vor putea fi urmărite spectacole clasice precum „Titus Andronicus”, de William Shakespeare, şi „Neînţelegerea”, de Albert Camus. În toamna anului 2013, la Teatrul German se vor sărbători 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Printre noutăţile de la TGST se numără şi un sistem de achiziţie online a biletelor, prin intermediul site-ului www.teatrulgerman.ro. Cel mai scump bilet la spectacolele TGST este de 25 de lei, la premiere, iar cel mai ieftin este de 8 lei, cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Comentarii

comentarii