Acasă Eveniment Pământ din mormântul lui Ioan Slavici îngropat la Șiria

Pământ din mormântul lui Ioan Slavici îngropat la Șiria

DISTRIBUIȚI

ok slavici 2O nouă pagină de istorie a Șiriei
Moment istoric în localitatea Șiria, județul Arad, în dimineața zilei de 26.06.2014, când autoritățile locale conduse de primarul Valentin Bot au îngropat o raclă cu pământ luat din mormântul scriitorului Ioan Slavici aflat în localitatea Panciu din județul Vrancea.

Slujba de pomenire a fost susținută de un sobor de preoți din comuna Șiria, care au sfințit sicriul, unde a fost pusă racla, sicriu care a fost îngropat în Parcul central din Șiria, unde a fost și amplasat un monument în memoria marelui scriitor Ioan Slavici.
Importantul eveniment istoric a fost coordonat de primarul Valentin Bot, care a condus delegația comunei Șiria, în data de 18.06.2014, din care a făcut parte consilierul județean Garofița Popa, în localitatea Panciu, de unde, împreună cu primarul din Panciu, Iulian Nica, au luat pământ din mormântul marelui scriitor Ioan Slavici pentru a-l aduce la Șiria.
La slujba religioasă de la Șiria au participat consilierul județean Garofița Popa, prof. Marcel Priescu, consilier local, angajați ai Primăriei Șiria, localnici, care au cinstit memoria lui Ioan Slavici, prin diverse alocuțiuni.    
Ing. Valentin Bot, primarul comunei Șiria, ne-a relatat șirul evenimentelor privind, aducerea raclei cu pământul aflat pe mormântul lui Ioan Slavici: „În data de 18.06.2014 am adus pământ de pe mormântul scriitorului Ioan Slavici, pe care l-am depus într-un sicriu la Șiria, urmând ca, în următoarele zile, să se finalizeze monumentul lui Ioan Slavici, care să fie o oglindă a acestei comune. Am fost personal la Panciu și am adus pământul de acolo și aș vrea să relatez exact cum am ajuns la această idee. În urmă cu aproximativ doi ani de zile, am primit un telefon de la o persoană care lucra la fostul IMAR și mi-a spus să merg să ridic un sicriu al lui Ioan Slavici de la acea instituție. Am rămas surprins de idee și până la urmă am revenit cu un telefon și am confirmat că voi merge după acel sicriu, dându-mi seama că a fost făcut pentru Ioan Slavici. L-am adus și l-am pus la Muzeul Memorial „Ioan Slavici”. Însă după scurt timp angajatele de la muzeu mi-au spus să fac ceva cu acel sicriu deoarece nu le plăcea prezența lui în muzeu. Am stat și am meditat asupra acestui caz și am decis că trebuie să aduc pământ de la mormântul lui Ioan Slavici, să-l pun într-o raclă, racla în sicriu și să fac un monument al lui Ioan Slavici. În urmă cu aproximativ 10-12 ani a existat ideea de aducere a osemintelor lui Ioan Slavici la Șiria, lucru care nu s-a putut realiza. Am prezentat ideea mea în fața consilierilor din cadrul comisiei de cultură, ideea a fost bine primită și iată că această idee s-a realizat. Am început reconstrucția și modernizarea Parcului Central, moment în care am ales și locul în care să construim acel monument, mai ales că se apropie și sărbătoarea Zilele comunei Șiria şi astfel toate aceste evenimente s-au legat. Între timp am avut discuții și cu președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, pe care l-am invitat să participe alături de mine la discuțiile cu cei din Panciu, dar am luat legătura și cu președintele Consiliului Județean Vrancea. Timp de câteva zile am purtat discuții și cu primarul din Panciu, dl. Iulian Nica, care la început a fost mai reținut. I-am explicat că nu doresc să le iau cultura sau mormântul lui Slavici, ci doresc doar o bucată de pământ pentru a crea un simbol la Șiria. Din păcate, dl. președinte Nicolae Ioțcu nu a putut să vină, dar a delegat un consilier județean, pe dna. Garofița Popa, care este cetățean al comunei noastre. Am pornit spre Panciu, unde ne-am întâlnit cu primarul localității și am explicat în detaliu ceea ce doresc să fac. Am avut întâlniri și cu directorul Școlii din Panciu și directorul Centrului de Cultură Vrancea și am pus la punct toate detaliile pentru a ridica pământ de pe mormântul marelui scriitor”.
Prof. Marcel Priescu, consilier local în cadrul CL Șiria: „Evenimentul de astăzi reprezintă un moment semnificativ în cultura românească, moment pe care îl consider al înfrățirii între Șiria și localitatea Panciu. Acum putem să mărturisim cu adevărat că Slavici este al Șiriei, este și al Panciului, este deci al nostru, care cu aceleași simțăminte îl prețuim și unii și ceilalți. Este un moment extrem de important pentru că tăcerea care a existat de-a lungul celor 89 de ani astăzi a dispărut și putem spune cu adevărat că suntem mândri că Slavici este al Șiriei și al Panciului”.
              
Preotul Teodor Poneavă a subliniat: „A avut loc sfințirea pământului de pe mormântul scriitorului șirian, Ioan Slavici, care a fost atât de disputat în privința rămășițelor sale pământești și a depunerii acestor rămășițe. Cu mare greutate și după discuții interminabile, am reușit să aducem pământ de pe mormântul lui Ioan Slavici, la Șiria, fapt pentru care nu păstrăm pică celor din localitatea Panciu, deoarece și ei l-au disputat după motivele lor. Vom încerca să păstrăm aceeași prețuire deopotrivă, atât Șiria, cât și Panciu, pentru Ioan Slavici. Această slujbă de sfințire reprezintă un pas spre mântuirea sufletului lui Ioan Slavici, mai ales că este cunoscut faptul că Slavici iubea Biserica străbună și încă din anii tinereții era alături de biserică, cântând la cor”.  

Comentarii

comentarii