Acasă Actualitate “A controla riscul cardiovascular înseamnă a prelungi viaţa cu cel puţin zece...

“A controla riscul cardiovascular înseamnă a prelungi viaţa cu cel puţin zece ani”

DISTRIBUIȚI

Prof. dr. Dan Gaiţă:
La mai puțin de un an de la lansare, Campania “SOS CARDIO –atenţie risc cardiovascular!” pentru prevenţia bolilor cardiovasculare a adus la doctor aproximativ 10% din populaţia la care a ajuns mesajul. În Timişoara, Fundaţia Română a Inimii, preşedinte prof. univ. dr. Dan Gaiţă, a lansat campania în 31 mai 2011.
Ucigaşul numărul unu
România ocupă un nedorit loc fruntaş în topul deceselor din cauze cardiovasculare din lume. Există studii care arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă. “A controla riscul cardiovascular înseamnă să poţi prelungi speranţa de viaţă cu cel puţin zece ani”, a declarat prof. Gaiţă. Campania SOS CARDIO a luat naştere dintr-o îngrijorare justificată. Potrivit statisticilor, în 2020, boala cardiovasculară va deveni ucigaşul numărul unu, la nivel mondial, depăşind bolile infecţioase. Succesul Campaniei SOS CARDIO s-a bazat pe Testul Cartonaşelor, un instrument simplu, la îndemâna oricui, conceput pentru autoevaluarea riscului de boală cardiovasculară. Au fost create zece cartonaşe, fiecare dintre ele reprezentând un factor de risc. Răspunzând online la zece întrebări simple, oricine şi-a putut evalua riscul cardiovascular.  63.538 de persoane şi-au făcut online Testul Cartonaşelor. Rezultatele arată că factorii de risc cei mai întâlniţi sunt: fumatul, stresul şi hipertensiunea. Testul Cartonaşelor a fost completat de 33.560 de bărbaţi şi 29.978 de femei. O treime din cei care au completat testul sunt fumători, procentul fiind uşor mai mare la bărbaţi. Stresul însă este prezent la 80% dintre respondenţi, hipertensiunea la 50%, iar obezitatea caracterizează 30% dintre cei care au completat Testul Cartonaşelor. “De obicei, doctorii dau numai ani vieţii, noi vă ajutăm să daţi şi viaţă anilor”, a subliniat prof. Dan Gaiţă.
Factorii de risc
Cele mai multe persoane au, în acelaşi timp, mai mulţi factori de risc (fumat, sedentarism, viaţă stresantă, au în familie un istoric cardiovascular, valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului etc). Aceşti factori de risc, luaţi împreună, definesc riscul cardiovascular global. Cu alte cuvinte, cu cât sunt adunaţi mai mulţi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculează prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc şi nu este simpla sumă a acestora. De aceea, evaluarea periodică a riscului cardiovascular global este importantă pentru sănătatea cardiovasculară. Bărbaţii sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, iar femeile după instalarea menopauzei, adică în jurul vârstei de 55 de ani.  Campania SOS CARDIO a însemnat şi o provocare pentru jurnalişti, prin organizarea concursului “Scrie din Inimă”, la care cotidianul ZIUA de Vest a fost singurul nominalizat din presa scrisă din Timişoara. Concursul şi-a propus să stimuleze creaţia jurnalistică, iar subiectul a fost informarea populaţiei asupra factorilor de risc cardiovascular şi asupra metodelor de reducere a riscului, cu focus pe Testul Cartonaşelor. Din cei 41 de jurnalişti înscrişi în concurs, 12 au câştigat marele premiu: câte un i-Pad.

Comentarii

comentarii