Acasă Actualitate A fost lansată Strategia de implementare a Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană...

A fost lansată Strategia de implementare a Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

DISTRIBUIȚI

20161221 124627Miercuri 21 decembrie, la Bastion Therezia, Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană a lansat Strategia de implementare a Programului TM2021 și l-a prezentat și pe directorul artistic Chris Torch, din Danemarca, specialistul care se va ocupa cu implementarea strategiei.
Simona Neumann, directorul asociației, a spus că această strategie este împărțită în două etape: una de început, denumită StartUp (2017 și 2018) și una de producție (2019-2021). Ulterior, echipa se va concentra pe ceea ce programul TM2021 va lăsa ca moștenire după anul 2021 (2022-2023).
“Scopul etapei de StartUp este acela de a crea bazele pentru pregătirea și punerea în aplicare a Programului Cultural TM2021 și a moștenirii sale. Pe parcursul acestei etape, va fi reformată Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană pentru a deveni o organizație profesională internațională, sunt create și testate evenimente și va fi continuată implicarea cetățenilor. De asemenea vor fi create oportunități de colaborare internațională sub forma unor evenimente artistice și expoziții cu invitați speciali. Rețelele și inițiativele europene vor intra în contact cu partenerii locali și regionali și viceversa. Toate acestea se vor întâmpla pe parcursul a doi ani de sensibilizare a comunității europene”, a spus Neumann.
Prima etapă, care începe în ianuarie 2017, se concentrează pe identificarea operatorilor culturali naționali și internaționali care să dezvolte programul în așa fel încât programul cultural propus pentru anul 2021 să fie coerent. Aceasta începe cu implicarea lui Chris Torch (de la Intercult, Stockholm) în postura de director artistic al Programului Timișoara 2021. Tot în 2017, vor fi recrutați directori de marketing și comunicare și alte poziții relevante.
În ceea ce privește alegerea directorului artistic pentru etapa de StartUp, este nevoie de un profesionist în domeniul artistic, cu o perspectivă internațională clară și o experiență vastă, care înțelege programul Timișoara 2021 și este familiarizat cu etapele de implementare ale proiectelor pentru Capitală Culturală Europeană. „Torch va aduce cu el experiența în proiectele pentru capitale culturale europene și ale platformelor și rețelelor europene artistice. Acesta va lucra alături de echipa Timișoara 2021 pentru dezvoltarea celor mai bune strategii pentru statusul de Capitală Culturală Europeană. Considerăm că Torch este cel mai potrivit pentru a lucra îndeaproape cu echipa noastră în această etapă și sunt sigură că împreună vom obține rezultate foarte bune”, a explicat Simona Neumann.
„Munca mea presupune conducerea primei etape, aceea de StartUp. Mă voi concentra pe susținerea și dezvoltarea viziunii programului cultural definit în dosarul de candidatură. Misiunea mea este ca în următorii doi ani să formez o unitate artistică, să cresc numărul contactelor europene și să formez o echipă eficientă și competentă care să poată implementa următoarea etapă. Mă voi dedica misiunii mele în programului Timișoara 2021 până când această echipă artistică va fi total funcțională și stabilă. Scopul pe termen lung este dezvoltarea unui sector cultural astfel încât acesta să fie atent la nevoile cetățenilor și, în același timp, să fie puternic conectat la curentele europene”, a declarat Chris Torch, miercuri 21 decembrie, la Timișoara.

Comentarii

comentarii