Acasă Actualitate A început goana după calorifere!

A început goana după calorifere!

DISTRIBUIȚI

Vine frigul…
Meteorologii ne anunţă, în ultimul timp, că temperaturile vor coborî tot mai mult spre zero. Se simte acest lucru pe îmbrăcămintea oamenilor, care au mai pus o geacă în plus pe ei. Se simte şi în apetitul oamenilor de a cumpăra calorifere. Peste tot, în marile magazine sau în cele de profil, de instalaţii sanitare, oamenii pot fi văzuţi uitându-se şi cumpărând calorifere. Chiar şi pe stradă pot fi văzuţi oameni care cară caloriferele cu diferite cărucioare. Nu toată lumea are maşină, dar fiecare trebuie să aibă mai multe grade în casă, la iarnă. Şi acest lucru nu poate fi obţinut doar cu o bluză în plus pe tine, pentru că altfel vei căuta cabinetul doctorului cât mai repede.

Cereri multe de lucrări pentru instalaţii termice
Oamenii cumpără calorifere de toate tipurile, dar cea mai mare priză la public o au cele de oţel. Cele de aluminiu nu prea merg cu ţeava de cupru (pentru că poate apărea eroziunea termică), aşa că mulţi preferă oţelul. Asta şi din motivul că o parte din oameni trec de pe ţeava de pexal pe ţeavă de cupru. Caloriferele de oţel sunt la mare căutare. Sunt turceşti, nemţeşti, poloneze şi chiar şi româneşti în comerţ. Fiecare şi-l alege pe care-l vrea şi pleacă cu el acasă pentru a şi-l monta sau pentru a fi montat de un instalator. Vine, apoi, etapa montării lui, care presupune ţevi, coturi, robinete şi multe alte chestii mici care, însumate, costă mult. „Eu fac şi instalaţii electrice, şi de încălzire. Dar, acum, în perioada asta, aproape că am uitat să fac instalaţiile electrice, sunt solicitat să fac numai instalaţii de încălzire. Ştii? Asta-i treaba cu baba…”, spune M.C., un instalator care se afla deunăzi într-un mare magazin, pentru a alege calorifer şi „fitingăraie” pentru omul la care urma să lucreze.

Preţuri pentru toate buzunarele
„Sunt multe produse, ai de unde să alegi şi la diferite preţuri. Sunt şi promoţii şi sunt şi mai uşor de cărat acasă. Nu mai sunt caloriferele alea vechi, de fontă. De fapt, un astfel de calorifer înlocuiesc acum. Ocupă loc şi a cam îmbătrânit, deşi căldură dă…”, spune un nene care împinge un cărucior ca de butelie, pe care stă cocoţat un calorifer. Un calorifer de 400 x 600 (lăţime x înălţime – milimetri) puteţi găsi în Timişoara şi la 100 de lei, dar îl puteţi lua şi cu 125 de lei, 130 de lei. Depinde de ce „naţie” sunt. 100 de lei sunt, de obicei, cele turceşti, 125 cele poloneze, care, zice-se, au tabla mai groasă şi 130 de lei cele nemţeşti, în timp ce caloriferele româneşti se situează ca preţ undeva peste cele turceşti.  La dimensiunea 600 x 600, preţul creşte de obicei cu o sumă între 30 şi 50 de lei şi tot aşa până la dimensiuni mai mari. Sunt preţuri pentru toate buzunarele, chiar dacă în această perioadă cam toate sunt goale… Oamenii se sforţează şi dacă au nevoie, îşi cumpără un calorifer – două, pentru a avea o iarnă mai călduroasă, chiar dacă vor plăti pentru ele şi vara…

Comentarii

comentarii