Acasă Actualitate A început ultimul mare festival al verii din Timișoara 2023. Codru, evenimentul...

A început ultimul mare festival al verii din Timișoara 2023. Codru, evenimentul care pune lupa pe Pădurea Bistra – foto

DISTRIBUIȚI

Codru este ultimul mare festival al verii. Organizatorii au pregătit o ediție specială pentru anul Capitalei Culturale a Europei. Festivalul de la marginea Pădurii Bistra, la patru kilometri de Timişoara, la limita dintre comunele Ghiroda şi Moşniţa Nouă, a crescut exponențial față de ediția din 2022.

Anul acesta vor fi numai puțin de șase scene: patru în afara pădurii (scena principală, scena pentru hip-hop și rap, scena rock-folk și scena retro) și două în pădure (una pentru tehno și una pentru dub). 

„Ediția din anul acesta aduce foarte multe surprize. Am depus un efort mult mai mare, față de anul trecut sunt mai multe persoane implicate în organizare, scenotehnică e mai amplă, numărul artiștilor e mai mare. E destul de dificil să construiești la marginea pădurii pentru că nu există o infrastructură foarte dezvoltată. Totodată lupta noastră s-a dezvoltat astfel încât să nici nu fim intruzivi în ceea ce înseamnă deranjarea pădurii. Știm că o facem și ne cerem scuze față de vietățile de aici, pe care le iubim și prețuim”, a spus Cristian Bucureșteanu, președintele Asociației Codru Festival.

Codru Festival face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” în anul 2023 și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023.

„Vă felicit pentru perseverență și pentru ambiția de a ridica Codru la un renume național și chiar european. Să ne ajute Dumnezeu să ajungem un mare festival în această zonă, pentru că avem ceva unic: această aplecare spre ecologie, spre sustenabilitate, spre verde. E primul festival verde din țară. Finanțăm cu 350.000 de lei prin programul TimCultura, din bugetul local al CJT și cu 100.000 de lei prin apelul de proiecte lansat de noi utilizând finanțarea de la Ministerul Culturii, prin intermediul Centrului de Cultură și Artă a CJT. Festivalul Codru e unul dintre evenimentele emblematice cu care ne mândrim în cadrul programului Timișoara Capitala Culturală a Europei. Unul din plămânii verzi ai Timișoarei este Pădurea Bistra. Nelu Sorincău și cei doi primari, de la Moșnița Nouă și Ghiroda, Ionuț Stănășoiu și Florin Bucur, au format acest ADI – Asociație de Dezvoltare Intrecomunitară, Pădurea Bistra, pentru a crea în jurul acestui obiectiv natural o serie de evenimente care să-l potențeze, să-l scoată în evidență, să-l pună în valoare. Să aducem lângă pădure comunitatea. CJT va dori să facă parte din acest ADI”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș. 

Organizatorii speră să aibă în jur de 20.000 de spectatori în fiecare zi.

În prima zi, vineri, sunt programați să urce pe scenă Parov Stelar, Alborosie& Shenghen Clan, Alternosfera, Implant Pentru Refuz & Quartet, Amuly, Enevel & MCx Woodie, FC DNB, Fox Stevenson DJ set, Paraziții, Rava, Revan, Ada Milea, Allover, Fără Zahăr, Țapinarii și mulții alții.  

Sâmbătă 26 august, vor concerta Asian Dub Foundation, Subcarpați, Luna Amară, Mădălina Pavăl Orchestra, Alex Super Beats, Azteca, Cred Cp Sunt Extraterestru, Modestep DJ set, Nane, Souldtrip& Mc Motanu, GraiuMircea Vintilă, Spitalul de Urgență.

În ultima zi a Codru Festival 2023 va răsuna muzica cântata de Tarja Turunen, Surorile Osoianu& Lupiilui Calancea, Coma, Dirty Shirt, Aqquanox, Culture Shock, Ian, Ist& Mc44, Mempys& Blocksberg, Oscar, Șatra Benz, E-an-na, HVNDS, Melting Dice și Paulina.

Tot duminică, de la ora 16.30, invitați speciali sunt Gașca Zurliv care vor cânta, dansa și încânta pe cei mici. 

Un bilet de zi costă 200 de lei, iar un abonament pentru toate cele trei zile 450 de lei.

Programul celor trei zile Codru Festival îl găsiți aici: www.codrufestival.ro.

În 2023, Codru s-a calificat în lista primelor 10 festivaluri din Europa, la categoria Best Medium Festival, în cadrul European Festival Awards.

Comentarii

comentarii