Acasă Actualitate A murit Paul Goma!

A murit Paul Goma!

DISTRIBUIȚI

Știrea morții lui Paul Goma a sosit ieri. A murit la Paris, locul în care și-a trăit cea mai mare parte a vieții, după plecarea din dictatura comunistă, în 1977. Era născut în 1935, român din Basarabia, a studiat la București și a fost un mare protestatar anticomunist. Disident. Deținut politic. Scriitor, cu o demnitate excepțională, a așteptat toată viața, după 1989, după Revoluția Română, să i se redea cetățenia română. Nimeni, niciun guvern, niciun lider de opinie, niciun ”mare luptător” anticomunist, absolut NIMENI nu a militat, nu a generat o decizie care să-l repună în drepturi. Niște lași, care l-au lăsat să moară, răpus de coronavirus, departe de țară.

Am o datorie morală față de imaginea lui, față de Paul Goma, al cărui dosar de urmărit de securitate este, chiar și acum, secretizat în arhivele CNSAS. În anii disidenței sale din exil, prin postul de Radio Europa Liberă, el comunica cu disidenții din țară. Unul din cei anchetați, săptămâni în șir, a fost și tatăl meu, Caius Petric, anchetat de Securitatea din Reșița (Caraș Severin) de un ticălos, pe nume David Ioan, șeful Securități din acea vreme. Șase foști deținuți politici au fost anchetați, dar cine știe câți au mai fost, din alte orașe ale României? De ce sunt secretizate dosarele Paul Goma?

Stupid, acum, a murit din cauza virusului necruțător. A murit neîmpăcat, fără să i se recunoască, oficial, meritele. Acum, o să spună că puterea este prea ocupată de Coronavirus. Ca și noi….

Comentarii

comentarii