Acasă Administraţie A venit frigul și Aradul riscă să rămână fără căldură

A venit frigul și Aradul riscă să rămână fără căldură

454
DISTRIBUIȚI

Scandalul căldurii în casele arădenilor, continuă. Sindicaliștii de la CET Arad au atras încă de săptămâna trecută atenția că Aradul ar putea rămâne fără căldură. Parlamentarii PSD și USD s-au implicat în rezolvarea problemei, dar primarul Gheorghe Falcă nu pare a fi deloc interesat. În acest context, zilele până când arădenii vor rămâne în frig în apartamente, sunt numărate.

USR vrea eăspunsuri de la primarul Falcă

Sindicaliștii de la CET Arad au arătat încă de săptămâna trecută care este situația căldurii și au tras semnalul de alarmă. Conducerea CET ARAD a trimis două adrese Primarului Municipiului Arad, Consiliului Local al Municipiului Arad, prin care a notificat în modul cel mai serios faptul că, această societate se află în pericolul iminent de a înceta activitatea, cu consecința imediată a imposibilității furnizării agentului termic consumatorilor de pe raza municipiului Arad. Dar, adrsele CET nu au fost luate în seamă, iar primarul Gheorghe Falcă a pkasat căldura în politică și l-a acuzat pe liderul de sindicat că este membru PSD.

USR Arad arată că afirmațiile primarului Gheoprghe Falcă că Aradul nu ar avea probleme cu furnizarea căldurii sunt de fapt declarații politice. USR Arad arată că CET Arad, unitate aflată în insolvență, are probleme din cauza sistării alimentării cu gaz și CET Hidrocarburi este parțial valorificată la fier vechi.

Principalul furnizor de energie termică al orașului, CET Arad SA, înregistrează datorii uriașe, motiv pentru care a intrat în insolvență și depinde de plata în avans a gazului necesar funcționării. Oprirea alimentării înseamnă nu doar intrarea în conservare a instalațiilor și costuri suplimentare dar și pierderea unor venituri importante din livrarea de energie electrică în sistemul național energetic și din sprijinul financiar acordat de stat producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare. În același timp, CET Hidrocarburi, cu capacitate de producție mult inferioară, are echipamente învechite, o bună parte din ele fiind tăiate pentru fier vechi. Folosită până în prezent pentru a furniza apa caldă menajeră pe timpul verii, se pare că devine soluția administrației locale pentru a livra întreaga căldură necesară apartamentelor și instituțiilor publice branșate la sistemul centralizat.

„Cerem Primăriei să spună public în ce măsură poate CET Hidrocarburi să suplinească oprirea CET Arad?  Care este necesarul de energie pentru iarnă și care este posibilitatea de a livra a acestei unități? Cât sunt de sigure instalațiile date în funcțiune în anii 60-70 și ce se va întâmpla în cazul unei avarii? În plan financiar, cum va fi acoperit costul energiei termice livrate populației cu instalații mai puțin eficiente decât cele ale CET Arad? De unde va lua Primăria banii necesari pentru acoperirea pierderilor?”, a declarat Sergiu Vlad, deputat USR.

Falcă vrea salariu de zeci de mii de euro, arădenii vor cădură

Deputatul PSD Florin Tripa a solicitat Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților să se întrunească pentru a discuta situația CET Arad.

Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților

a discutat, marți, situația gravă în care se află CET Arad. Pe lângă deputații PSD Arad Florin Tripa și Adrian Todor, la ședință au fost prezenți reprezentanți ai CET Arad, ANRE, Ministerul Energiei, dar și liderul consilierilor municipali PSD-ALDE, Beniamin Vărcuș. „Am constatat, cu toții, că CET Arad se află într-o situație desosebit de dificilă, fiind la această oră închis, iar livrarea energiei termice se află pe umerii CET Hidrocarburi, care face cu greu față situației. Este încă o dovadă a incompetenței actualei administrații, în frunte cu Gheorghe Falcă, care nu mai are timp de oraș, fiind preocupat doar de propria persoană, de propria carieră politică, de alegerile pentru Parlamentul European, unde visează să ajungă pentru a încasa lunar 30.000 de euro, un fel de pensie liniștită pentru un politician care a distrus unul dintre cele mai frumoase orașe din România“, a declarat deputatul PSD Arad, Florin Tripa.

În cadrul Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților s-au discutat problemele CET-ului arădean, care are șanse mici să scape de faliment. Dacă vine frigul, CET Hidrocarburi nu va afec față furnizării căldurii, iar arădenii ar putea rămâne în frig în case. Deputatul social-democrat Adrian Todor a explicat că CET Arad se află pe marginea prăpastiei. „Am aflat cu toții problemele grave din sistem, faptul că centrala este în insolvență și are șanse mici să scape de faliment, că mai sunt zeci de milioane de lei datorii la gaz, acesta fiind motivul pentru care CET Arad s-a închis, am mai aflat că în condiții de temperaturi extreme, CET Hidrocarburi nu face față nevoilor Aradului, care ar putea să rămână fără căldură, dar și faptul că, dacă s-ar porni CET Arad din nou, n-ar rezolva problemele, pierderile pe rețele fiind în continuare imense, din cauza lipsei investițiilor. Se știe că avem un program româno-elvețian, care nici astăzi nu e dus la bun sfârșit de Primăria Arad, iar punctele termice n-au fost nici ele preluate de municipalitate, așa cum ne-au comunicat cei de la CET “, a declarat Adrian Todor.

Comentarii

comentarii