Acasă Actualitate ABAB Timișoara a marcat Ziua Internațională a Dunării, pe malul fluviului, la...

ABAB Timișoara a marcat Ziua Internațională a Dunării, pe malul fluviului, la Orșova

DISTRIBUIȚI

Administrația Bazinală de Ape Banat (ABAB) Timișoara a marcat vineri, 29 iunie, Ziua Internațională a Dunării 2018, la Orșova, unde invitat special a fost ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, alături de autoritățile locale și județene din localitate.

Cu acest prilej, ministrul Deneș a primit și o Diplomă de Excelență.

Astfel, o delegație de angajați ai ABAB Timișoara și jurnaliști, în frunte cu directorul Titu Bojin, s-a deplasat pe malul fluviului în frumosul oraș-port Orșova, iar evenimentul festiv a început la ora 10.00, la Complexul Sportiv Național Orșova. Aici, a avut loc și vernisajul unei frumoase expoziții de pictură, cu tablouri realizate de elevi. Tema a fost, bineînțeles, Dunărea. Vineri, 81 de milioane de oameni din cele 10 ţări riverane au sărbătorit Ziua Dunării pentru a marca dorinţa comună a autorităţilor şi cetăţenilor de a coopera pentru protejarea şi utilizarea responsabilă a resurselor de apă din bazinul fluviului. Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, este serbată Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia, capitala Bulgariei.

Fluviul Dunărea, al doilea ca lungime din Europa, parcurge 2.845 km, din care mai mult de o treime sunt pe teritoriul României – 1075 Km. Acesta izvorăşte din Munții Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagra în apropierea pădurii Caraorman, care în limba turcă însemna tot Pădurea Neagră. Fluviul străbate 10 ţări – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. Fluviul are afluenţi în alte şapte țări, şi trece prin patru capitale – Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

 

Comentarii

comentarii