Acasă Economic Acord în grupul AEM-Luxten: deținerile a trei acționari din Timișoara vor fi...

Acord în grupul AEM-Luxten: deținerile a trei acționari din Timișoara vor fi preluate de către producătorul de contoare, pentru acoperirea unor pierderi

DISTRIBUIȚI

Proprietarii producătorului de contoare de consum de energie și gaze AEM SA Timișoara și ai furnizorului de servicii de iluminat Luxten Lighting Company au ajuns la un acord potrivit căruia deținerile la cele două companii ale unora dintre acționari vor fi preluate de către AEM, în vederea acoperirii unor pierderi ale companiei.

Astfel, AEM SA Timișoara urmează să intre în posesia acțiunilor proprii deținute în prezent la societate de acționarii Olimpia Moica, Ioan Moica și Marioara Ambruș. Ulterior, aceste acțiuni vor fi anulate, iar capitalul social al AEM SA va fi redus cu valoarea acestora, “pentru asanarea pierderilor generate societății”, se arată într-un document al companiei, citat de profit.ro. Reducerea capitalului social pentru acoperirea unor pierderi, prin anularea unor acțiuni, este o procedură prevăzută și reglementată de Legea societăților comerciale. De asemenea, AEM SA va prelua și deținerile de acțiuni la Luxten Lighting Company ale celor trei menționați, “pentru asanarea pierderilor generate de aceștia societății AEM SA”, potrivit aceleiași surse.

În acest fel, Olimpia Moica, Ioan Moica și Marioara Ambruș nu vor mai fi acționari nici la AEM SA, nici la Luxten.

Din document nu reiese despre ce pierderi este vorba. Datele publice arată că AEM SA a terminat pe profit fiecare dintre cei 9 ani ai perioadei 2008 – 2016. Rezultatele pe 2017 ale companiei nu sunt încă disponibile. Olimpia Moica, unul dintre fondatorii AEM, totodată președinte al directoratului companiei, deține 13,67% din acțiunile producătorului timișorean de contoare, potrivit ultimelor date termene.ro. Ioan Moica și Marioara Ambruș au participații marginale.

Principalul acționar este Claudiu Rădulescu, cu 51,3% din capital, iar Ionel Pepenică și Luxten dețin 24,6%, respectiv 8,6% din acțiunile AEM. Acționarii principali ai Luxten Lighting Company SA sunt Claudiu Rădulescu (50,3%), Ionel Pepenică (23,4%) și Olimpia Moica (21,19%).

În documentul AEM SA se mai menționează că, în prezent, compania timișoreană derulează o majorare de capital, de la 85,93 la 105,93 milioane lei, prin aporturi în numerar de la acționari, dar și prin conversia în acțiuni a datoriilor AEM SA către Luxten. Este indicat și că, după reducerea capitalului social prin anularea acțiunilor preluate de societate de la Olimpia Moica, Ioan Moica și Marioara Ambruș, valoarea acestuia va fi de 74,11 milioane lei. Documentul relevă și semnarea unui “acord de recunoaștere a noii baze de calcul a indicilor de performanță, în vederea restituirii plăților datorate de către membrii directoratului pentru perioada 2015 – 2017, ca urmare a recalculării indicatorilor de performanță”.

AEM SA Timișoara a terminat anul 2016 cu un profit net de 9 milioane lei, la o cifră de afaceri de 327,2 milioane lei. Rezultatele pe 2017 nu sunt încă disponibile, dar din datele termene.ro reiese că valoarea totală a contractelor de achiziții sectoriale încheiate de companie cu operatori de distribuție a energiei și gazelor a scăzut cu peste 22% anul trecut față de 2016, de la 91,65 la 70,83 milioane lei.

În ianuarie anul acesta, AEM SA a contractat un împrumut în valoare de 1,5 milioane euro de la acționarul majoritar, Claudiu Rădulescu. Consiliul Concurenței a anunțat în ianuarie că a sancționat cu amenzi în valoare totală de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro) șase companii, pentru încheierea a două înțelegeri anticoncurențiale pe piața comercializării contoarelor și echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

“Întreprinderea AEM SA, care a participat la practicile anticoncurențiale respective, dar a colaborat cu autoritatea de concurență în cadrul politicii de clemență, a primit imunitate la amendă pentru ambele încălcări la care a participat”, precizează Consiliul Concurenței.

În cadrul investigației, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenței a constatat că AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG și Ecro SRL ar fi participat la o înțelegere pentru împărțirea unor licitații publice organizate de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, cum sunt E.ON, Enel, CEZ, Electrica. Companiile ar fi stabilit modul în care urmau să participe la licitații astfel încât să nu se suprapună și fiecare dintre participanți să câștige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Comportamentul anticoncurențial s-ar fi derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și ar fi vizat numeroase proceduri de licitație publică derulate în acest interval de timp.

“Efectele înțelegerilor anticoncurențiale au condus la creșterea artificială a prețurilor de achiziție pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, spun oficialii Consiliului Concurenței. În cadrul aceleiași investigații, Consiliul Concurenței susține că a constatat existența unei înțelegeri între AEM SA și Electromagnetica constând în împărțirea licitațiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord și FDEE Electrica Transilvania Sud pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuințe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012.

.

Comentarii

comentarii