Acasă Sănătate Acuze grave la Timișoara și Arad. Spitalele au contribuit la răspândirea epidemiei...

Acuze grave la Timișoara și Arad. Spitalele au contribuit la răspândirea epidemiei de rujeolă

DISTRIBUIȚI

Unitățile spitalicești din județele Arad, Olt, Dolj, Gorj, Timiș și Caraș Severin sunt pe lista spitalelor care ar fi contribuit, conform unor cazuri confirmate sau doar ale unor suspiciuni din partea familiilor, la răspândirea epidemiei de rujeolă.
Pe lângă comunitățile sărace, în special cele de etnie rromă, unde copiii nu erau vaccinați, spitalele au fost alte focare care au permis transmiterea rujeolei – epidemia din acest an a făcut, doar până acum, 30 de decese și a infectat aproape 6.750 de persoane. Libertatea a descoperit cazuri, confirmate de autoritățile de sănătate publică sau situații unde sunt doar suspiciuni din partea părinților, de copii – și nu numai – care s-au infectat în spital. Mai reamintim, că totalul de 30 de decese este unul rușinos pentru un stat civilizat, boala fiind tratabilă de câteva decenii, iar numărul victimelor ucise de pojar, așa cum mai este denumită rujeola, a fost de doar trei persoane în ultimii cinci ani.

În Arad și Caracal s-a luat rujeola din spital

Astfel, în urma materialelor publicate în ultimele două săptămâni pe tema epidemiei de rujeolă, Libertatea a primit mărturia unei mame care susține că copilul său a luat rujeaolă din Spitalul Clinic Județean din Arad, acolo unde fusese internat cu alte probleme.
“Nu avea rujeolă la internare, i s-au făcut teste, sigur nu avea rujeolă. Însă a fost distribuit într-un pat unde fusese un copil cu rujeolă. S-a infectat imediat. A făcut complicații, însă în cele din urmă a scăpat”, ne-a transmis aceasta.
Mămica ne-a atras atenția că la începutul epidemiei, cadrele medicale nu separau cazurile cu pojar cu cele care nu aveau pojar.
Un alt caz de spital care a permis răspândirea rujeolei este cel din Caracal, județul Olt. Aici, de la un singurul copil cu rujeolă care nu a fost izolat, s-au infectat alți 18 la sfârșitul anului trecut, când a izbucnit epidemia. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din județul Olt ne-a confirmat acest caz, dar s-a precizat că la acel moment s-au luat toate măsurile posibile. Părinții copilului cu rujeolă au refuzat vaccinarea.
Măsurile de bază care trebuie luate în cazul epidemiei erau: izolarea pacienților, instituirea carantinei pe secții și dezinfecții dese cu biocide speciale.
Conducerea Spitalului Municipal Caracal a declarat ca a raportat toate cazurile de rujeola ca infectii nosocomiale. Ministerul Sănătății, în parte și din cauza scandalului din guvern din acest moment, nu ne-a pus la dispoziție până în acest moment numărul cazurilor de copii care au fost infectați cu rujeolă în spitale.
Reamintim că fiecare pacient infectat cu rujeolă poate răspândi boala copilăriei la alți 20 de persoane, așa cum se precizează în statisticile întocmite de organizațiile medicale internaționale.
Până pe 9 iunie, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de Ministerul Sănătății până la data de 9 iunie este de 6.743, din care 30 de decese. Acestea s-au înregistrat în următoarele județe: opt în Timiș, cinci în Arad, șase în Dolj, patru în Caraș Severin și câte unul în Bihor, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mureș și Bucuresti.

Acuze ale părinților: Reșița și Timiș

Pe lângă aceste cazuri, „Libertatea” a mai prezentat chiar cazuri unde sunt suspiciuni din partea părinților că rujeola transmisă prin spitale a cauzat moartea a două fetițe. Este vorba de Doriana Ioana (de 9 ani și 11 luni) a cărei mamă crede că fetița sa a fost infectată în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. În plus, și Denisia Amelia, de doi ani, ar fi luat pojarul din Spitalul Județean Reșița. Autoritățile medicale au negat această variantă, însă fetița de nouă ani trăia izolată în casa mamei din cauza unor probleme de sănătate și singura ieșire din casă a fost la spital, iar în cazul copilei de doi ani încă nu au venit rezultatele autopsiei.
De altfel, acest spital, cel din Reșița, a fost și primul care a intrat în carantină la începutul epidemiei de rujeolă. Astfel, conform datelor obținute de la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin, în a doua parte a lunii ianuarie Spitalul Judeţean din Reşiţa a fost izolat imediat ce secţia pediatrică de boli contagioase s-a umplut până la refuz de copii cu rujeolă. La acel moment, zilnic apăreau 60 de cazuri.

Sursa: libertatea.ro

Comentarii

comentarii