Acasă Eveniment Alarmant! Record nedorit de accidente de muncă la Arad

Alarmant! Record nedorit de accidente de muncă la Arad

1577
DISTRIBUIȚI

Numai ieri, 22.08.2017, au fost înregistrate două accidente de muncă mortale, soldate cu trei victime, toate decedate

Situaţie alarmantă în judeţul Arad. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad anunţă că s-a înregistrat o creştere accentuată a numărului de accidente de muncă, vinovăţia fiind atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor.

De la începutul lunii iulie şi până în prezent au fost comunicate la ITM Arad 66 de evenimente soldate cu 23 de accidentaţi mortal, 19 accidentaţi cu incapacitate temporară de muncă şi 4 accidentaţi uşor. Domeniile de activitate în care s-au produs cele mai multe accidente sunt:transporturi terestre şi transporturi prin conducte – 18 accidente, construcţii de clădiri – 5 accidente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – 4 accidente, industria alimentară, comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, câte trei accidente.

„Numai ieri, 22.08.2017, au fost înregistrate două accidente de muncă mortale, soldate cu trei victime, toate decedate: unul dintre ele intră şi în categoria accidentelor de circulaţie, producându-se pe Autostrada A1,în apropiere de Fiscut, în care au fost implicate două TIR-uri şi s-a soldat cu două victime decedate, iar al doilea s-a petrecut în incinta fostului Combinat Chimic din Vladimirescu, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din Săvârşin care are ca obiect de activitate Extracţia pietrişului şi nisipului; extracţia argilei şi caolinului, victima fiind un bărbatîn vârstă de 49 de ani, angajat ca şofer. Din comunicarea operativă a evenimentului trimisă către ITM Arad reiese că victima a vrut săîndrepte tija de la cala trailerului remorcat la capul tractor al autocamionului pe care îl conducea. El a scos bolţul, inclusiv siguranţa acestuia şi s-a urcat apoi pe calăîn partea din spate a trailerului. A căzut, cala răsturnându-se peste el, strivindu-i pieptul şi mâna stângă. A fost transportat la spital, unde a decedat. Inspectorii de muncă efectuează cercetări pentru elucidarea împrejurărilor şi stabilirea cauzelor care au condus la producerea evenimentelor”, a declarat Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Inspectorii ITM atrag atenţia atât angajatorilor, cât şi angajaţilor că nerespectarea normelor de securitate a muncii, a instrucţiunilor de lucru, a lucrului în condiţii de siguranţă a muncii pot atrage consecinţe deosebit de grave inclusiv din punct de vedere legal. Conform Noului Cod Penal, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită din culpă, atunci se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

 

Comentarii

comentarii