Acasă Eveniment Alertă alimentară: un parazit descoperit în macroul congelat, vândut inclusiv în Timiș

Alertă alimentară: un parazit descoperit în macroul congelat, vândut inclusiv în Timiș

DISTRIBUIȚI

macrou congelat

UPDATE

Macroul congelat infestat nu este periculos deoarece larvele sunt moarte, susţine prof.univ.dr. Iustin Cosoroabă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Banat” din Timişoara

ANSVSA a instituit o alertă alimentară în mai multe judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării, unde autorităţile sanitar-veterinare fac controale pentru a retrage de la comercializare macrou congelat importat, după ce a fost descoperit un parazit în macroul congelat importat din insulele Feroe de către o firmă din Bucureşti.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Ioan Dumbravă, a declarat, miercuri, că o alertă alimentară a fost instituită de ANSVSA după ce a fost descoperit un parazit în macroul congelat importat din insulele Feroe de către o firmă din Bucureşti. “O parte din cantitatea de peste 60 de tone a ajuns la un depozit din Bihor şi de aici în mai multe judeţe, printre care Hunedoara, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş, Dolj, Cluj. În judeţul Hunedoara a ajuns o cantitate de 320 de kilograme de peşte, care s-a vândut deja în 12 magazine din Valea Jiului. Cantităţile fiind mici, s-au dat imediat şi probabil deja au fost consumate. Oamenii pot sta liniştiţi, parazitul Anisakis este unul evisceral, adică se localizează în intestine, care de regulă nu se consumă. Nu s-a descoperit parazitul şi în musculatură, prin urmare oamenii nu au fost infectaţi”, a spus şeful DSVSA Hunedoara, Ioan Dumbravă. El a adăugat că nu au fost înregistrate cazuri de persoane care să se simtă rău în urma consumului peştelui din acest lot.

Macroul congelat infestat nu este periculos deoarece larvele sunt moarte, susţine prof.univ.dr. Iustin Cosoroabă

Macroul congelat, descoperit ca fiind infestat cu parazitul Anisakis, nu este periculos pentru sănătate, deoarece larvele parazitului sunt moarte şi nu produc simptomatologie la om, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prof.univ.dr. Iustin Cosoroabă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Banat” din Timişoara. În România, peştele oceanic pe care îl cumpărăm este congelat, altfel cum să-l transporte? La minus 13, minus 14 grade Celsius, prin urmare, nu prezintă pericol medical, deoarece larvele care ar putea fi găsite sunt moarte. Ele pot prezenta, poate, doar un aspect dizgraţios, deoarece se pot vedea cu ochiul liber în cavitatea abdominală a peştilor, acestea având dimensiuni sub un centimetru,’ a explicat profesorul universitar. Dr. Cosoroabă a explicat că anisakidoza se întâlneşte doar la consumatorii de preparate din peşte crud sau necorespunzător tratate termic, fiind produsă de către paraziţi din familia Anisakidae, de mai multe genuri. Aceştia sunt paraziţi care au ciclul biologic mai complex, trecând prin crustacee mici, pe fundul oceanului şi la suprafaţă, care au gazde intermediare cefalopode şi peşti, fiind mai frecvent întâlniţi în Islanda, Canada, Japonia şi din cauza comerţului foarte rapid ajung în multe alte ţări. Adulţii parazitului au ca gazde definitive delfinul, balena, foca, morsa, iar larvele se găsesc în peste 120 de specii de peşti, inclusiv macroul, care pot fi întâmplător consumate de om. Omul nu este o gazdă obişnuită, el infestându-se întâmplător, cu preparate crude, gen sushi. La om, e o parazitare aberantă, deci nespecifică; în corpul uman parazitul nu ajunge la forma adultă, dar produce simptomatologie în funcţie de locul de cantonare. “Infestarea omului depinde de prezenţa larvelor în carnea peştilor şi de tradiţiile culinare. Macroul congelat însă nu prezintă un pericol medical pentru om deoarece larvele sunt moarte,” a mai subliniat profesorul universitar, specializat în boli parazitare. Profilaxia transmiterii la om se bazează numai pe examinarea corectă şi eliminarea din consumul uman a peştilor infestaţi. Pentru controlul sanitar-veterinar al peştilor, larvele pot fi găsite încapsulate în viscerele şi musculatura peştilor. Trebuie să se ştie că după pescuire, larvele migrează, în câteva ore, din cavitatea abdominală spre musculatura peştelui. Eviscerarea precoce împiedică în mare parte producerea acestui fenomen. Larvele pot fi găsite şi libere în lumenul intestinului peştelui sau pot fi observate în diferite stadii de pătrundere prin mucoasa intestinală.

 

Comentarii

comentarii