Acasă Actualitate ALERTA de la Timişoara: „A scăzut, până la 45 de ani, vârsta...

ALERTA de la Timişoara: „A scăzut, până la 45 de ani, vârsta la care apar simptomele Alzheimerului!”

DISTRIBUIȚI

„ALERTĂ! A scăzut, până la 45 de ani, vârsta la care apar simptomele Alzheimerului” – au atras atenţia, marţi, 13 martie, la Hotel Continental Timişoara, medicii de la Fundaţia „Ana Aslan” Internaţional.

 

Lipsa de personal medical specializat

„Pretutindeni şi tot mai des, întâlnim priviri triste, chipuri îngândurate. Ritmul alert de viaţă, nesiguranţa zilei de mâine, stresul, criza economică şi socială ne afectează puternic viaţa şi, mai ales, creierul, deschizand drumul depresiilor, anxietăţilor, tulburărilor de memorie. Astfel, a crescut îngrijorător numărul bolnavilor cu tulburări de memorie şi a scăzut vârsta la care se instalează simptomele Alzheimerului”, susţine medicii. Fiindcă există o lipsă de personal specializat în domeniu, Fundaţia „Ana Aslan” a lansat un program unic în România şi în Europa de formare profesională în domeniul îmbătrânirii cerebrale (brain aging) a unui număr de 1.220 de medici şi 1.660 de asistenţi medicali. Astfel, în Regiunea Vest, vor fi formati profesional, gratuit, 150 de medici şi 200 de asistenţi, care vor beneficia, în urma cursurilor de formare, de 38 credite EMC, pentru medici, respectiv 15 credite EMC, pentru asistenţi.  

La femei, boala se instalează de la vârsta de 55 ani

Din nefericire, în special la femei, tulburările de memorie se pot instala înainte de vârsta a treia, începând cu vârsta de 50-55 de ani. Incidenţa bolilor de memorie la vârstnici şi numeroasele probleme de ordin medical, etic şi socio-economic pe care le ridică fac din acest subiect o problemă de extremă importanţă. La nivel mondial, tulburările de memorie afecteaza 40% din populaţia vârstnică, în timp ce în România aceasta patologie se regaseşte la 34% din populaţia cuprinsă între 55 şi 80 de ani. Creşterea numerică a persoanelor care suferă de boli de memorie ridică pretutindeni probleme de ordin medical, etic, socio-economic în cadrul sistemului de asistenţă medicală. Datele clinice şi statisticile asupra tulburărilor de memorie aduc în prim-plan prevenţia şi diagnosticul precoce, ca factor esenţial în managementul acestei patologii, acţiunile preventive având drept scop promovarea îmbătrânirii sănătoase şi nu în ultimul rând scăderea costurilor asociate asistării.

Comentarii

comentarii