Acasă Economic Ambasadorul Norvegiei în România a fost în vizită la Agenția pentru Dezvoltare...

Ambasadorul Norvegiei în România a fost în vizită la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest

DISTRIBUIȚI

Vizita ADR Vest 2 dna Tove Bruvik WESTBERGExcelența Sa doamna Tove Bruvik Westberg, ambasador al Norvegiei în România, a fost prezentă joi, 19 februarie 2015, în Regiunea Vest la invitația Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și a Asociației Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic. Întâlnirea a fost organizată ca urmare a câștigării, de către Asociația Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic, a unei finanțări norvegiene pentru proiectul „Întreprinderi Eco-Inovative în Regiunea Vest” – acesta fiind singurul proiect finanțat în Regiunea Vest. Întâlnirea cu ambasadorul Norvegiei în România, a cuprins prezentări ale ADR Vest și ale Asociației Tehimpuls, precum și prezentări realizate de câștigătorii premiilor 1, 2 și 3 din cadrul Competiției Regionale de Eco-Inovare din Regiunea Vest – competiție organizată în cadrul Târgului Regional de Inovare ce a avut loc în Arad în data de 12 noiembrie 2014. Cei trei câștigători ai competiției și participanți în cadrul întâlnirii cu Excelența Sa doamna Tove Bruvik Westberg sunt: drd. ing. Pavel Ștefan (Medical Safe by Politehnica SRL, produs câștigător: instalație pentru decontaminarea apei reziduale medicale), conf. dr. Narcisa Mederle (Universitatea de Științe Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ,,Regele Mihai I al României” din Timișoara, produs câștigător: Supliment alimentar din plante utilizat în prevenirea şi compaterea Nosemozei la albine) și Anișoara Bejinaru director QES la SC AZUR SA, produsul câștigător: vopsea lavabilă cu proprietăți termoizolante).
De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost organizată o vizită la proiectul City Business Development Centre – Structură de sprijin pentru afacerile inovative din Timişoara, al cărui beneficiar este SC Modatim Business Facility SRL și care a fost implementat cu finanțare europeană nerambursabilă prin Regio – Programul Operațional Regional, și o vizită la compania Digital Geek din Timișoara – membru al Asociației Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor al cărei membri fondatori sunt ADR Vest și Asociația Tehimpuls.
Proiectul Asociației Tehimpuls „Întreprinderi Eco-Inovative în Regiunea Vest” – finanțat în cadrul Programului Inovare în Industria Verde România prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian Norway Grants al cărui Operator de Program este Innovation Norway – are o valoare totală de 179.024 euro dintre care 160.000 euro reprezintă grant-ul din partea Norway Grants iar restul reprezintă co-finanţarea Asociaţiei Tehimpuls. Proiectul a început în data de 2 iunie 2014 și se implementează pe parcursul a 23 de luni, urmând a se finaliza în data de 30 aprilie 2016. Obiectivul principal al proiectului constă în susţinerea dezvoltării întreprinderilor eco-inovative şi promovarea inovării – prin oferirea de grant-uri de mici dimensiuni și pachete de consultanță și mentorat pentru brevetare și comercializare – şi dezvoltarea unor noi soluţii în beneficiul mediului înconjurător (produse/tehnologii/soluții ce vizează utilizarea eficientă a resurselor sau un impact mai redus asupra mediului înconjurător).
Activităţile prevăzute în cadrul proiectului sunt: identificarea produselor/soluţiilor inovative din Regiunea Vest, dezvoltarea unui portofoliu de brevete innovative, activităţi suport pentru comercializarea a 3 soluţii eco-inovative (2 deja brevetate, 1 cu potenţial de brevetare), asistenţă tehnică pentru depunerea cererii de brevet a soluţiei eco-inovative nebrevetate, formare în comercializarea brevetelor „verzi”, dezvoltarea unei scheme de finanţare pentru start-up-uri eco-inovative bazate pe brevete „verzi”. Astfel, rezultatele estimate ale proiectului vizează obținerea unei soluţii eco-inovative brevetate, dezvoltarea şi asigurarea sustenabilităţii pe termen lung a două afaceri inovative, dezvoltarea/susținerea a două afaceri eco-inovative, realizarea unei baze de date cu brevete pentru soluţii eco-inovative, realizarea unui portofoliu de brevete „verzi”, administrarea unui portofoliu de Proprietate Intelectuală, organizarea de sesiuni de formare pentru comercializarea brevetelor „verzi” și realizarea unei scheme de finanţare pentru sprijinirea start-up-urilor.

Comentarii

comentarii