Acasă Actualitate Ambulanța pentru Monumente Banat intervine la Turnul de pe Deal din Grădinari...

Ambulanța pentru Monumente Banat intervine la Turnul de pe Deal din Grădinari FOTO

DISTRIBUIȚI

Cei de la Ambulanța pentru Monumente și-au îndreptat atenția către Turnul de pe Deal din Grădinari (județul Caraș-Severin). Silueta zveltă a turnului este o imagine cunoscută a Banatului montan, fiind și ultima rămășiță a vechii biserici din sat.

În cadrul intervenției se vor repara coronamentul zidăriei și se va monta o șarpantă pentru protejarea turnului.

“Pentru cei care ne-ați urmărit îndeaproape, aceasta este surpriza rezultată în cadrul proiectului <A week for monuments>. Șarpanta a fost realizată în timpul atelierelor acestui proiect, desfășurat în octombrie anul trecut, iar acum se îndreaptă spre destinația ei finală”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Cu ocazia pregătirii intervenției, artista Sorina-Adina Vazelina, a realizat o ilustrație cu cele două monumente din Grădinari: turnul și podul de cărămidă. Această ilustrație a fost realizată în cadrul Tur Banat, proiect selectat și prezentat în expoziția proiectului Cămine în Mișcare din 2020.

Vă reamintim, Ambulanța pentru Monumente Banat- proiect inițiat în România de actualul rege al Marii Britanii, Charles, pe când era prinț, a descins în această vară la Bulgăruș, un sat ce ține de comuna Lenauheim. A fost restaurată capela centrală din cimitirul romano-catolic, alături de un dric vechi de peste un secol și câteva monumente funerare.

 

Comentarii

comentarii