Acasă Actualitate An nou, poluare veche!

An nou, poluare veche!

DISTRIBUIȚI

Praful de la Moldomin, stârnit de vântul puternic, afectează din nou casele românilor, sârbilor, dar și ecosistemele din zonă

Vântul puternic ce a afectat Clisura Dunării în ultimele zile a provocat, la Moldova Nouă, o nouă poluare cu praf de deşeuri miniere.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera monitorizează, încă din anul 2006, fenomenul poluării locale şi transfrontaliere cu deşeuri miniere a localităţilor din Clisura Dunării și a depus, împreună cu partea sârbă, afectată și ea, numeroase eforturi de sensibilizare a autorităților. Poluarea provine de la iazul Tăuşani – Boşneag al S.C. Moldomin Moldova Nouă, care, după încetarea activităţii miniere nu a fost ecologizat. „De fiecare dată când poluarea a devenit activă din cauza vitezei mari a vântului, GEC Nera a notificat acest fenomen factorilor majori de decizie, care sunt responsabili de găsirea unei rezolvări pentru această ruşinoasă situaţie din mijlocul Europei”, susţine Doina Mărgineanu, consilier în cadrul GEC Nera. În ceea ce priveşte ultima poluare, care a avut loc la începutul lunii februarie, scenariul reacţiilor autorităţilor locale s-a repetat. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a constatat depăşirea de sute de ori a concentraţiei în praf a aerului din Moldova Nouă, cu posibile efecte grave asupra sănătăţii populaţiei. Potrivit GEC Nera, APM Caraş-Severin a alertat Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu şi, în cel mai bun caz, acesta va amenda lichidatorul S.C. Moldomin Moldova Nouă care, fie nu va avea bani să plătească amenda şi va cere anularea ei în instanţă, fie o va plăti, iar amenda va trece dintr-un cont în altul al statului şi poluarea va continua. „Aparent, la nivelul factorilor responsabili locali toată lumea îşi face treaba, sau mai bine zis, se află în treabă, deoarece, rezultate nu apar de opt ani. La nivelul factorilor majori de decizie, nimeni nu spune, dar mai ales nu face nimic”, a mai spus Doina Mărgineanu.

Comentarii

comentarii