Acasă Economic Angajaţii camerelor de comerţ din România s-au întâlnit cu omologii lor italieni

Angajaţii camerelor de comerţ din România s-au întâlnit cu omologii lor italieni

DISTRIBUIȚI

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de partener coordonator al Proiectului “Schemă inovativă de adaptabilitate și specializare S.I.A.S.”, în colaborare cu partenerul transnaţional MONDIMPRESA, a organizat în perioada 1 – 6 iulie 2013, în Italia, primul schimb de experienţă şi bune practici la nivel internațional, cu participarea a 30 de angajați de la 10 camere de comerț teritoriale din România.

Timp de o săptămână, au avut loc întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Uniunii Camerelor de Comerţ a Regiunii Emilia-Romagna din Bologna, Uniunii Italiane a Camerelor de Comerţ din Roma, Uniunii Regionale a Camerelor de Comerţ din Regiunea Lazio, Agenţiei Speciale a Camerei de Comerţ pentru Internaţionalizare din Frosinone (ASPIN), CCI Campobasso şi CCI Chieti – membre ale MONDIMPRESA. De asemenea, au fost vizitate firme colaboratoare ale organizaţiilor camerale menţionate, ca exemple de bune practici ce pot fi transferate către camerele de comerţ din România. La sediul MONDIMPRESA din Roma a avut loc un seminar cu tema „Reconcilierea vieţii de familie cu viaţa profesională“, susţinut de reprezentantul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri – Departamentul pentru Egalitatea de Şanse.
Dintre bunele practici care au fost prezentate de partea italiană amintim: Strategia de internaţionalizare a camerelor de comerţ din Italia; Dezvoltarea de reţele de afaceri ca factor cheie pentru competitivitate; WORLD PASS (portal naţional pentru IMM-uri în domeniul internaţionalizării afacerilor); Cooperare şi networking: instrumente pentru competitivitatea IMM-urilor şi instituţiilor; Mediul şi economia verde; Transfer de know how în domeniul afacerilor (formare de experţi locali care să ofere informaţii şi asistenţă firmelor pentru dezvoltarea afacerilor); Orientarea spre muncă şi antreprenoriat. La sediul fiecărei camere de comert, prezentările de bune practici au fost urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri şi de discuţii / mese rotunde privind identificarea de oportunităţi de colaborare şi acţiuni comune. Astfel, au fost propuse partenerilor italieni organizarea a peste 30 de acţiuni comune în domeniile prezentate de partea italiană ca bune practici. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și este derulat de CCIA Timiş în parteneriat cu camerele de comerţ ale judeţelor Bacău, Brașov, Prahova, Satu-Mare și Vâlcea, Universitatea de Vest Timişoara, Escola Profissional Cristóvăo Colombo (Portugalia) și MONDIMPRESA Italia. Premieră pentru sistemul cameral din România, proiectul are ca obiectiv principal creşterea productivităţii muncii angajaţilor camerelor de comerţ şi a gradului de adaptabilitate şi mobilitate a acestora la cerinţele pieţei şi a mediului de afaceri cât şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite firmelor la standarde europene, internaţionale.
Având în vedere beneficiile aduse de proiect, prin dobândirea de noi competențe profesionale, realizarea unor schimburi de experiență și bune practici inter-instituționale, realizarea unor activități creative și inovatoare la nivel interregional și oferirea de servicii orientate către client, CCIA Timiş a făcut cunoscut proiectul în rîndul unor entităţi economice similare, pe plan naţional (Oficiul Registrului Comerțului, Centrul de Inovare Tehnologică, reţeaua RENIT) şi internaţional (EUROCHAMBRES, Asociaţia Camerelor de Comerţ Dunărene, camere de comerţ partenere din Serbia şi Ungaria), cu scopul preluării proiectului ca model adaptabil și aplicabil în alte rețele. Ca urmare, CCIA Timiş a primit aprecieri favorabile şi invitaţii la Viena pentru a prezenta activităţile şi rezultatele proiectului din partea EUROCHAMBRES (prin Vicepreşedintele CCI a Austriei) şi a Asociaţiei Camerelor de Comerţ Dunărene. În plus, la propunerea CCI Maramureş, proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care a avut loc la Bucureşti, în data de 9 iulie 2013, la pct. „Recunoaşterea şi promovarea proiectului S.I.A.S. implementat în calitate de beneficiar de CCIA Timiş în întâlniri organizate la nivelul sistemului cameral pentru preşedinţii CCI sau persoanelor delegate de către aceştia şi pentru directorii generali şi promovarea pentru perioada 2014-2020 de proiecte tip S.I.A.S. de către CCIR în parteneriat cu camerele de comerţ teritoriale”. Activitățile din proiect continuă cu cel de-al doilea schimb de experiență și bune practici la nivel internațional, organizat în colaborare cu partenerul transnațional din Portugalia, pe teme de e-learning şi aplicaţii on-line.

Comentarii

comentarii