Acasă Economic Angajatorii din sud-vestul ţării sunt cei mai pesimişti

Angajatorii din sud-vestul ţării sunt cei mai pesimişti

DISTRIBUIȚI

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru Trimestrul 1, 2011

Potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, piaţa muncii va continua să întâmpine dificultăţi şi în primele 3 luni ale anului următor. Faţă de trimestrul anterior, perspectivele de angajare prezintă o uşoară scădere de 2 puncte procentuale, în schimb, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, prezintă o creştere considerabilă de 9 puncte procentuale. În general, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de un număr redus de oportunităţi pe parcursul urmatoarelor trei luni, doar angajatorii din trei dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipând creşteri ale activităţii de angajare. Angajatorii din sectorul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul raportează cele mai puternice intenţii de angajare, iar cei din sectorul Industrie prelucrătoare şi Finanţe, asigurări şi servicii de afaceri manifestă un optimism prudent în ceea ce priveşte previziunea de angajare.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru primul trimestru al anului 2011 a fost realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 750 de angajatori din România.
„Un semnal vizibil privind stabilizarea pietei muncii este dat de faptul că 62% dintre angajatori afirmă că vor să-şi păstreze personalul actual, iar 15% manifestă intenţii de angajare. Cu toate acestea, dată fiind şi stagnarea activităţii din perioada Sărbătorilor de iarnă, un procent mai mare de angajatori (17%) dau semne că îşi vor reduce personalul pe parcursul trimestrului următor”, spune Eliza Nechifor, coordonator Marketing & Comunicare al Manpower România. „Elaborarea unor strategii flexibile privind forţa de muncă este un pas esenţial în contextul actualului climat economic. În ceea ce priveşte persoanele aflate în cautarea unui loc de muncă, este interesant de subliniat că în ciuda numărului limitat de poziţii disponibile pe piaţa muncii din România, angajatorii încă întâmpină dificultăţi în a găsi candidaţii potriviţi, candidaţi care să-i ajute în mod eficient în atingerea obiectivelor de business. În consecinţă, perioada actuală este una propice pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, aceştia având oportunitatea de a identifica competentele specifice căutate de angajatori şi de a se recalifica sau specializa în funcţie de acestea, astfel încât să-şi asigure reintrarea pe piaţa muncii. De fapt, acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care doresc să-şi păstreze actualul loc de muncă sau să avanseze din punct de vedere profesional,” a adăugat Nechifor.
„Informaţii recente privind extinderea operaţiunilor anumitor companii la nivel local şi sosirea unui nou val de investiţii în sectorul Comerţului cu ridicata şi cu amănuntul trebuie tratate ca semnale pozitive, ele fiind reflectate şi în Previziunea din Trimestrul 1, 2011 pentru acest sector. Astfel de extinderi vor creşte numărul oportunităţilor pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, mai ales în vânzări, servicii clienţii, sau în aria poziţiilor de tip administrativ. De remarcat este faptul că şi angajatorii din sectoarele Finaţte, asigurări, servicii imobiliare, servicii de afaceri şi Industria prelucrătoare raportează o Previziune Netă de Angajare cu valori pozitive, acest fapt oferindu-ne speranţa generării unor noi locuri de muncă”, a declarat Nechifor. Cu toate acestea, astfel de tendinţe rămân sub semnul vulnerabilităţii, întrucât o privire de ansamblu asupra rezultatelor studiului Manpower din ultimul an nu indică niciun semn de stabilitate susţinută.
La nivel regional, angajatorii din două dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la o creştere privind nivelul agajărilor în Trimestrul 1, 2011. Creşteri moderate privind numărul de personal sunt raportate de angajatorii din Sud-Est şi Bucureşti şi Ilfov, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la +5%, respectiv +4%. În acelaşi timp, în alte cinci regiuni se prognozează valori negative ale activităţii de angajare, cu Previziuni  deosebit de reduse de -20% raportate în Sud-Vest şi cu şanse de angajare mult diminuate în Nord-Est, unde Previziunea este de -12%. În Centru, se aşteaptă la un ritm lent privind activitatea de angajare, cu o Previziune de -7%.
În ceea ce priveşte comparaţiile între sectoarele de activitate, angajatorii din trei dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipeaza creşteri ale activităţii de angajare în cursul Trimestrului 1, 2011. Angajatorii din sectorul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul raportează planuri optimiste de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare de +14%, iar cei din sectorul Industria prelucrătoare manifestă un optimism prudent, raportând o Previziune de +10%.  Câteva oportunităţi sunt preconizate şi în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde Previziunea este situată la nivelul de +6%. Cu toate acestea, scăderi în volumul angajărilor sunt aşteptate în celelalte şapte sectoare. Un climat extrem de pesimist privind angajările se manifestă în sectorul Construcţii, unde angajatorii raportează o previziune mult diminuată de -17%, iar perspective deosebit de rezervate sunt de asemenea evidenţiate în sectoarele Hoteluri şi restaurante şi Industria extractivă, cu Previziuni de -15%, respectiv -14%.
 

Comentarii

comentarii