Acasă Politica ANI: Rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu, în...

ANI: Rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu, în incompatibilitate

287
DISTRIBUIȚI

Robu: ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiune politică

ANI susţine, vineri, că sunt în incompatibilitate rectorul UPB Ecaterina Andronescu, rectorul UMF Carol Davila Florian Popa, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu şi rectorul UMF Victor Babeş, Ştefan Drăgulescu, întrucât pe lângă aceste funcţii ei sunt şi parlamentari.  Agenţia Naţională de Integritate a demarat, în aprilie 2001, verificările cu privire la nerespectarea de către cei patru a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, potrivit unui comunicat transmis, vineri. 

Potrivit agenţiei, cei patru rectori au fost informaţi cu privire la declanşarea procedurii de evaluare . Astfel, Ecaterina Andronescu a fost informată în 19 mai 2011, iar avocatul său s-a prezentat la sediul ANI în 27 mai, Florian Popa şi Nicolae Robu au fost înştiinţaţi tot în 19 mai 2011, cei doi prezentându-se personal la sediul agenţiei, iar Ştefan Drăgulescu a aflat despre verificări în 18 mai, iar în 27 mai a venit la sediul ANI. 

În ceea ce o priveşte pe Ecaterina Andronescu, inspectorii de integritate au constatat că din 2004 este rector la UPB, din 19 decembrie 2008 senator, iar în prezent exercită funcţia de vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.
 În urma evaluărilor s-a constatat că Florian Popa este din 2004 este rector la UMF carol Davila din Bucureşti, iar 19 decembrie 2008 este deputat.
 În ceea ce-l priveşte pe Nicolae Robu, ANI spune că din 2008 este rector al Universităţii Politehnica din Timişoara iar din 19 decembrie 2008 este şi senator, în prezent fiind preşedinte al PNL Timiş.
 Referitor la Ştefan Iosif Drăgulescu, ANI spune că din 2008, acesta este rector la UMF Victor Babeş din Timişoara, iar din 19 decembrie 2008 este deputat.
 Astfel, ANI susţine că au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform art. 215, alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011: "persoanele care ocupă o … demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului", iar, potrivit art. 215, alin. (4) din acelaşi act normativ "funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic pe perioada exercitării mandatului". Potrivit ANI, Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştfan Drăgulescu sunt "în incompatibilitate din 10 februarie 2011, deoarece exercită simultan funcţia de rector şi pe cea de deputat/senator".
 Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menţionate, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate. 
 
Robu: ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiune politică
 
"ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiune politică şi că nu are nicio legătură cu ideea de integritate şi legalitate. Eu am depus un punct de vedere scris la ANI în care am arătat că există, în mod evident, un suport legal de compatibilitate între funcţia de rector şi cea de senator, dar până la urmă instanţele de judecată vor stabili cine are dreptate", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Robu. El a acuzat ANI de "hărţuire" deoarece în timpul anchetei i-a cerut să prezinte documente legate de toate funcţiile deţinute de-a lungul timpului în Universitatea Politehnica din Timişoara, nu doar din 2008, de când ocupă funcţia de senator. "ANI se ocupă şi de hărţuirea celor intraţi în colimator pentru că mie, spre exemplu, pentru clarificarea situaţiei de compatibilitate sau incompatibilitate între cele două funcţii pe care le deţin în legislatura 2008-2012 ANI mi-a cerut documente privind toate funcţiile pe care le-am deţinut în universitate (Politehnica -n.r.) de-a lungul timpului: fişe fiscale, declaraţii de avere, ş.a.m.d.", a spus Robu.
 

Comentarii

comentarii