Acasă Actualitate APFR Timişoara: “Vom urmări modul de implementare a noii legi privind violenţa...

APFR Timişoara: “Vom urmări modul de implementare a noii legi privind violenţa în familie!”

DISTRIBUIȚI

Conform noii legi aprobate de Ziua Femeii, bărbaţii care îşi vor agresa soţiile vor primi ordin de restricţie de la poliţie, pentru a sta la distanţă de victimă. Vasile Moldovan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Femeii în România (APFR), cu sediul în Timişoara, a spus, vineri, 9 martie, că APFR, alături de alte organizaţii, a luptat de mai mulţi ani pentru introducerea ordinului de restricţie. E un instrument de luptă foarte eficient. APFR va urmări modul de implementare a legii.
Ce înseamnă violenţă?
Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost adoptată de Camera Deputaţilor, cu 166 de voturi pentru, în 28 februarie. Ce înseamnă violenţă? "Orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare sau de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru din aceeaşi familie care provoacă sau poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale sau psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate", arată noua lege.
Efectele violenţei în familie
APFR Timişoara prezintă consecinţele violenţei care afectează direct viaţa victimei: asupra homeostaziei familiei: efectele se răsfrâng nu doar asupra victimei, ci şi asupra întregii familii, a copiilor, mai ales. Unitatea familiei este dezbinată, fapt resimţit şi la nivelul societăţii; asupra sănătăţii fizice: apare un comportament distructiv al stării de sănătate (fumat, sex neprotejat), consumul de alcool sau droguri, tulburările intestinale iritative, astmul, migrenele şi durerile de cap, vătămările corporale, dizabilităţile parţiale sau permanente, moartea; asupra sănătăţii mentale: victimele putând prezenta anxietate, depresie, frică, angoasă, sentimente de ruşine şi culpabilitate, fobii, accese de panică, tulburări ale somnului, tulburări ale nutriţiei, stima de sine scăzută, poate apărea un sindrom de stress post-traumatic, automutilare, toxicomanie, alcoolism, tabagism, gânduri sinucigaşe, inactivate fizică şi tulburări psihosomatice; asupra sănătăţii reproductive: sarcinile nedorite, problemele ginecologice, naşterile premature, greutatea mică la naştere, bolile inflamatorii pelviene, durerile pelviene cronice, mortalitatea şi morbiditatea maternă. Victimele pot prezenta tulburări ginecologice, sterilitate, inflamaţii pelviene acute şi cronice, endometrite, complicaţii ale naşterii, maladii sexuale, maladii transmisilbile sexual, cum ar fi HIV/SIDA, avorturi spontane sau provocate, sarcini nedorite, naşteri premature, prematuritate sau distrofie, amenoree şi anomalii ale ciclului menstrual. În ceea ce priveşte mortalitatea precoce: efectele violenţei asupra femeii sunt atât imediate (mortalitatea maternă, omuciderea, suicidul), cât şi de durată, problemele de sănătate apărând mult mai frecvent la persoanele care au fost victime ale violenţei.

Ce trebuie să facă o femeie victimă a violenţei în familie?

Moldovan susţine că trebuie să povestească ce s-a întâmplat unei persoane de încredere – părinte, rudă apropiată, prieten(ă), coleg(ă), profesor, medic, psiholog – care să o însoţească oriunde este nevoie; să ceară ajutorul unor specialişti (medici, psihologi, asistenţi sociali); să sesizeze organele judiciare (poliţie, parchet), în cel mai scurt timp de la producerea faptei; să sune la Telefonul Albastru (0256 293 203) al APFR, pentru a beneficia de servicii gratuite de suport şi pentru a primi un ajutor în demersurile pe care vrea să le facă. “Datorită partenerului violent, femeia suferă în planul sănătăţii fizice, mentale şi reproductive”, a precizat Moldovan.

Comentarii

comentarii