Acasă Actualitate Arhiepiscopia Timişoarei dă înapoi „şpaga” din bani europeni

Arhiepiscopia Timişoarei dă înapoi „şpaga” din bani europeni

DISTRIBUIȚI

Îngrijorarea in faţa probelor evidente, care ar putea arunca mai multe înalte fete bisericeşti de la Timişoara direct după gratii, este cuvântul de ordine la Arhiepiscopia Timişoarei. Dosarul „Şpagă din bani europeni" a ajuns la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Justiţie, iar „spălătorii de bani" europeni de la Arhiepiscopia Timişoarei fac orice pentru a-şi ascunde urmele. Asta după ce fiecare angajat de la cinci centre educaţionale gestionate de Arhiepiscopia Timişoarei era obligat să "doneze" lunar 500 de lei din propriul salariu plătit în baza unui proiect european.

 
Filmul blitz al unui tun girat de oamenii… Domnului
 
Banii europeni au fost, oficial, blocaţi pentru cele 16 centre educaţional- sociale din întreaga tară. Centrele au fost create în baza unui proiect european POSDRU. Proiectul coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia are ca partener Arhiepiscopia Timişoarei. De la Timişoara, de fapt, a început declinul rapid al acestui proiect, ce trebuia să se termine abia în iulie 2013. Aici, Arhiepiscopia Timişoarei a cerut „şpagă" din bani europeni, solicitând câte 500 de lei lunar, ca „donaţie", din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Acum, unul câte unul, angajaţii încep să-şi primească "donaţiile" înapoi. Este vorba, pentru fiecare angajat, de 5.500 de lei, preţul "donaţiilor" fictive pe 11 luni, pe care oamenii erau obligaţi să le facă din propriile salarii către Arhiepiscopia Timişoarei. Iniţial, aceşti bani au fost daţi în nume colectiv, pe chitanţe, apoi nu a mai existat nicio hârtie oficială, banii se dădeau şi se primeau la negru.
 
Au venit aproape în genunchi să returneze "donaţiile"
 
"Mă bucur că am reuşit să-mi recuperez aceşti bani fără să mă milogesc la nimeni. Efectiv, omul în numele căruia făceam iniţial donaţia a venit şi mi-a pus toţi cei 5.500 de lei în mână. Am luat banii, dar asta nu înseamnă că nu mă voi prezenta la procesul penal. Acea plângere rămâne. Aproape s-au rugat de mine să le iau banii pe care mi-i trăgeau abuziv lună de lună", ne-a declarat una dintre multele angajate ale celor cinci centre din Timiş, care şi-a recuperat banii luaţi abuziv de către Arhiepiscopia Timişoarei. Incredibilul tun de la Timişoara, în cadrul căruia au fost furate şi bursele, dar şi mâncarea copiilor necăjiţi, a fost coordonat de preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel. în spatele lor a stat episcopul-vicar al Timişoarei, Paisie Lugojanul. Prins cu musca pe căciulă, la începutul scandalului, preotul Pavel recunoştea că "a trebuit să dea ascultare".
 
Deturnare de fonduri la Catedrală, pentru a acoperi jaful girat de Arhiepiscopia Timişoarei
 
Unul dintre site-urile ce luptă în general împotriva abuzurilor din Biserisca Ortodoxă Română şi, în special, împotriva abuzurilor pe care le face episcopul vicar al Timişoarei, Paisie Lugojanul, a publicat o informaţie în premieră. Site-ul http://paisielugojanu.blogspot.ro/ dezvăluie de unde au avut înalte feţe bisericeşti de la Timişoara bani să returneze "donaţiile" din bani europeni. Dacă informaţia se confirmă, este vorba de o nouă deturnare de fonduri în cadrul Mitropoliei Banatului. „Toţi banii strânşi la hramul catedralei au fost strânşi la negru: administratorul catedralei, d-l Goanţă Eugen, a colaborat admirabil, fără să mai contabilizeze nimic şi au fost viraţi ca şi compensaţie pentru salariile reţinute celor 22 de angajaţi ai centrelor de la care au fost fraudaţi banii europeni. De asemenea, parohii fideli tâlharului de Paisie, pentru că aici nu e vorba de hoţie, ci de tâlhărie – au participat cu chitanţe fictive pentru acoperirea găurii. De altfel, această practică este foarte cunoscută tâlharului de Paisie, pentru că a aplicat-o din plin când colecta taxa de protecţie de la angajaţii centrelor, pe care îi punea la început să dea cei 500 de roni pentru chitanţe emise pe nume fictive. însă, cu toate că tâlharul de Paisie a încercat să acopere mizeria, plângerile penale nu au fost retrase", se arată pe site-ul http://paisielugojanu.blogspot.ro/.
 

Comentarii

comentarii